3 pomysły na zdrowy obiad z rybą w roli głównej (pstrąg tęczowy z pietruszką ; pstrąg łososiowy z makaronem i szpinakiem; mintaj z warzywami pieczony w papilotach)
22 sierpnia 2019
Proste i szybkie przepisy na obiad lub kolację z rybą w roli głównej.
Smaczne i pełne aromatu dania:
Pyszny pstrąg tęczowy pieczony z pietruszką i masłem czosnkowym, skropiony sokiem z cytryny.
Delikatny pstrąg łososiowy podany ze szpinakiem i suszonymi pomidorami z delikatnym sosem śmietanowym.
Polędwiczki z mintaja zapiekane z warzywami w papilotach, czyli kolorowe danie, które robi się praktycznie prawie samo.
Pstrąg tęczowy pieczony z pietruszką
Składniki:
2 pstrągi tęczowe
pęczek pietruszki
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1 cytryna
1 łyżka oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
Skórę na grzebie należy naciąć ukośnie w kilku miejscach.
Rybę przyprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z połowy cytryny,
Masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Do środka ryby włożyć posiekaną natkę pietruszki (zostawić odrobinę natki do posypania gotowej ryby), łyżkę masła z czosnkiem oraz plasterek cytryny.
Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego i skropić oliwą.
Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni.
Przed podaniem rybę posypać posiekaną natką pietruszki i sokiem z cytryny.
Pstrąg łososiowy ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, podany z makaronem
Składniki:
filet pstrąga łososiowego (około 300g)
200g szpinaku baby
1 mała cebulka
1/2 cytryny
5 suszonych pomidorów w oleju
1/4 kubka śmietany 12%
150 g makaronu
olej do smażenia
sól/pieprz
Przygotowanie
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię i zeszklić.
Dodać szpinak i smażyć, aż liście zwiędną.
Suszone pomidory pokroić w większą kostkę i dodać do szpinaku.
Rybę oprószyć solą i pieprzem usmażyć na drugiej patelni lub ugotować na parze. Mięso ryby oddzielić od skóry, podzielić na niewielkie kawałki (wyjąć ości). Skropić sokiem z cytryny.
Do szpinaku dodać rybę, szczyptę soli i pieprzu oraz śmietaną. Wymieszać.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Dodać go do sosu i wymieszać.
Podawać od razu po przygotowaniu.
Ryba z warzywami pieczona w papilotach
Składniki:
polędwiczki z mintaja ( około 300g)
1/2 cukinii
1 czerwona papryka
2 marchewki
garść pomidorków koktajlowych
1 cytryna
3 łyżki oliwy z oliwek
sól/ pieprz
Przygotowanie:
Rybę podzielić na 4 kawałki, skropić sokiem z połowy cytryny.
Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Cukinię, paprykę również pokroić w plasterki, pomidorki koktajlowe przekroić na pół.
Na 4 kawałkach papieru do pieczenia ułożyć warzywa: kilka plastrów cukinii, marchewki i papryki, na nich rybę. Obok ryby położyć kilka pomidorów koktajlowych i plasterki cytryny. Dodać szczyptę soli, pieprzu i skropić oliwą.
Rybę szczelnie zawinąć w papier, skręcić końce papieru. Przełożyć na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika.
Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni ( na zdjęciu ryba przed wstawieniem do piekarnika).
2 komentarze
Justyna
Smakowite przepisy. Uwielbiam ryby pieczone z dodatkiem pietruszki!
Katarzyna
Jadłabym wszystkie 3 sposoby! Uwielbiam ryby