Pstrąg tęczowy pieczony w piekarniku. Pstrąg łososiowy ze szpinakiem, suszonymi pomidorami z makaronem. Mintaj z warzywami zapiekany w papilotach.
Pomysł na obiad

3 pomysły na zdrowy obiad z rybą w roli głównej (pstrąg tęczowy z pietruszką ; pstrąg łososiowy z makaronem i szpinakiem; mintaj z warzywami pieczony w papilotach)

Proste i szybkie przepisy na obiad lub kolację z rybą w roli głównej.

Smaczne i pełne aromatu dania:

  1. Pyszny pstrąg tęczowy pieczony z pietruszką i masłem czosnkowym, skropiony sokiem z cytryny.
  2. Delikatny pstrąg łososiowy podany ze szpinakiem i suszonymi pomidorami z delikatnym sosem śmietanowym.
  3. Polędwiczki z mintaja zapiekane z warzywami w papilotach, czyli kolorowe danie, które robi się praktycznie prawie samo.

  

Pstrąg tęczowy pieczony z pietruszką
Składniki:
  • 2 pstrągi tęczowe
  • pęczek pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Skórę na grzebie należy naciąć ukośnie w kilku miejscach.
  2. Rybę przyprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z połowy cytryny,
  3. Masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  4. Do środka ryby włożyć posiekaną natkę pietruszki (zostawić odrobinę natki do posypania gotowej ryby), łyżkę masła z czosnkiem oraz plasterek cytryny.
  5. Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego i skropić oliwą.
  6. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni.
  7. Przed podaniem rybę posypać posiekaną natką pietruszki i sokiem z cytryny.
Pstrąg tęczowy pieczony w piekarniku.

  

Pstrąg łososiowy ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, podany z makaronem 
Składniki:
  • filet pstrąga łososiowego (około 300g)
  • 200g szpinaku baby
  • 1 mała cebulka
  • 1/2 cytryny
  • 5 suszonych pomidorów w oleju
  • 1/4 kubka śmietany 12%
  • 150 g makaronu
  • olej do smażenia
  • sól/pieprz
Przygotowanie
  1. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię i zeszklić.
  2. Dodać szpinak i smażyć, aż liście zwiędną.
  3. Suszone pomidory pokroić w większą kostkę i dodać do szpinaku.
  4. Rybę oprószyć solą i pieprzem usmażyć na drugiej patelni lub ugotować na parze. Mięso ryby oddzielić od skóry, podzielić na niewielkie kawałki (wyjąć ości). Skropić sokiem z cytryny.
  5. Do szpinaku dodać rybę, szczyptę soli i pieprzu oraz śmietaną. Wymieszać.
  6. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Dodać go do sosu i wymieszać.
  7. Podawać od razu po przygotowaniu.
Pstrąg łososiowy ze szpinakiem podany z makaronem.
Pstrąg łososiowy ze szpinakiem, podany z makaronem.

 

Ryba z warzywami pieczona w papilotach
Składniki:
  • polędwiczki z mintaja ( około 300g)
  • 1/2 cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól/ pieprz
Przygotowanie:
  1. Rybę podzielić na 4 kawałki, skropić sokiem z połowy cytryny.
  2. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Cukinię, paprykę również pokroić w plasterki, pomidorki koktajlowe przekroić na pół.
  3. Na 4 kawałkach papieru do pieczenia ułożyć warzywa: kilka plastrów cukinii, marchewki i papryki, na nich rybę. Obok ryby położyć kilka pomidorów koktajlowych i plasterki cytryny. Dodać szczyptę soli, pieprzu i skropić oliwą.
  4. Rybę szczelnie zawinąć w papier, skręcić końce papieru. Przełożyć na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika.
  5. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni ( na zdjęciu ryba przed wstawieniem do piekarnika).
Mintaj pieczony w papilotach.

Smacznego !


2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *