Dzisiaj przepis na banany w czekoladzie na zimno. Te mrożone banany w czekoladzie w posypce z wiórków kokosowych są podane w formie małych przekąsek na słodko.
Wspaniała, zdrowa przekąska na ciepłe dni lub do ciepłej kawy. Pyszności z dodatkiem masła orzechowego, które zachwycą Twoich gości.
Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu, zapraszam do wypróbowania 🙂
Banany w czekoladzie na zimno
Składniki:
2 banany
2-3 łyżki masła orzechowego
tabliczka czekolady deserowej
łyżeczka oleju kokosowego
2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki o wielkości około 5 mm do 1 cm. Najlepiej, gdy wszystkie kawałki są tej samej wielkości.
Brać po 2 kawałki banana, te które są obok siebie. Na jednym kawałku rozsmarować masło orzechowe, przykryć drugim kawałkiem banana.
Tak przygotowane banany układać na papierze do pieczenia, który jest położony na desce do krojenia. Następnie banany włożyć do zamrażarki na około 20 minut.
W garnku rozpuścić olej kokosowy i włożyć połamaną w kostki czekoladę. Podgrzewać na bardzo małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Czekoladę wraz z olejem kokosowym można również rozpuścić w kąpieli wodnej.
Wyjąć banany z zamrażalnika i polać rozpuszczoną czekoladą. Na koniec posypać każdy polany czekoladą kawałek wiórkami kokosowymi. Czekolada szybko zastygnie, dlatego należy natychmiast nakładać na nią wiórki kokosowe.
Po przygotowaniu wszystkich bananów włożyć je do zamrażalnika na około 15 minut. Po tym czasie przełożyć słodką przekąskę na talerz i się częstować (banany nie polane od dołu czekoladą zaczną się roztapiać i przyklejać do talerza). Natomiast, jeśli banany będą dłużej w zamrażarce zrobią się bardzo twarde.
Przekąskę można też przygotować bez mrożenia, wtedy od razu po przygotowaniu należy ją podać gościom 🙂
Smacznego !
Jeśli spodobał Ci się pomysł na banany w czekoladzie, z pewnością zaciekawi Cię przepis na:
3 komentarze
Katarzyna
CIekawy sposob na przekaske 🙂
Ervi
Znam, znam… tak zwane banana bites xD
Gosia
Bardzo fajna przekąska! Ostatnio myślałam o czymś podobnym, ale nie testowałam tego jeszcze 🙂 Musi być naprawdę smaczne 🙂