Naleśniki bezglutenowe, kukurydziane ze szpinakiem, fetą i pomidorami.
Dania Głowne,  Śniadania

Bezglutenowe naleśniki kukurydziane ze szpinakiem i fetą

Smaczne, bezglutenowe naleśniki o pięknym żółtym kolorze, który nadaje mąka kukurydziana. Podane w wersji wytrawnej ze szpinakiem, fetą oraz pomidorami, ale równie dobrze będą smakować na słodko, np. z bananem i masłem orzechowym. Lekkie i pyszne, bardzo proste w wykonaniu.


Składniki:

naleśniki:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • szczypta soli

farsz:

  • 250 g szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 kostka sera feta
  • sól/pieprz
  • szczypta papryczki chili
  
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na naleśniki włożyć do miski i zmiksować na gładką masę.
  2. Przed wlaniem porcji ciasta na patelnie należy je przemieszać.
  3. Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki z obu stron, aż do lekkiego zarumienienia.
  4. Cebulę pokroić w drobną kostkę,czosnek przecisnąć przez praskę.
  5. Na rozgrzaną patelnię wlać łyżkę oleju, dodać cebulę i czosnek. Smażyć, aż cebula się zeszkli.
  6. Dodać szpinak. Gdy liście szpinaku zwiędną, dodać pomidory, sól i pieprz, paprykę. Smażyć jeszcze kilka minut, co chwilę mieszając farsz.
  7. Fetę pokroić w kostkę.
  8. Na naleśniki nałożyć farsz, fetę i zawinąć.

Smacznego!

  

Jeśli szukasz pomysłu na smaczne kolorowe naleśniki, z pewnością zainteresuje Cię przepis na zielone naleśniki.

Naleśniki bezglutenowe, kukurydziane ze szpinakiem, fetą i pomidorami.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *