
Bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej
15 maja 2020


Dzisiaj przepis na smaczne naleśniki z mąki ryżowej. Bezglutenowa wersja tradycyjnych naleśników, ale równie pyszna i tak samo prosta w przygotowaniu.
Dla mnie te naleśniki najlepsze są na słodko, podane z serkiem waniliowym, owocami i posypane cukrem pudrem.


Bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej
Składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1 jajko
- szczypta soli
- do podania: serek waniliowy i owoce
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać (można mikserem). Jeśli ciasto jest za gęste można dolać trochę mleka – około 1/4 szklanki.
- Patelnie posmarować olejem roślinnym i dobrze rozgrzać.
- Następnie na patelnię wlać chochlą porcję ciasta i rozprowadzić ją po całym dnie. Smażyć placek z obu stron do lekkiego zarumienienia się.
- Przed smażeniem kolejnego placka należy przemieszać ciasto naleśnikowe. Z podanych składników wychodzi około 8 dużych naleśników.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się pomysł na ryżowe naleśniki, z pewnością zaciekawi Cię przepis na:

Poprzedni
Domowa granola czekoladowa
Może Ci się spodobać

Jesienna owsianka marchewkowo-jabłkowa
14 listopada 2020
Zielone smoothie bowl z awokado i banana
1 sierpnia 2019
komentarze 3
Kasia
Uwielbiam naleśniki 🙂
Magda
Pysznie 🙂 Uwielbiam naleśniki w różnych wersjach, chociaż z mąki ryżowej jeszcze nie próbowałam 🙂
Monika Olga
Naleśniki mogę jeść codziennie. I na słodko, i na słono 🙂