Naleśniki ryżowe.
Zdrowe śniadania

Bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej

Dzisiaj przepis na smaczne naleśniki z mąki ryżowej. Bezglutenowa wersja tradycyjnych naleśników, ale równie pyszna i tak samo prosta w przygotowaniu.

Dla mnie te naleśniki najlepsze są na słodko, podane z serkiem waniliowym, owocami i posypane cukrem pudrem.

Naleśniki z mąki ryżowej.
Bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej.

Bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej

Składniki:
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • do podania: serek waniliowy i owoce
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać (można mikserem). Jeśli ciasto jest za gęste można dolać trochę mleka – około 1/4 szklanki.
  2. Patelnie posmarować olejem roślinnym i dobrze rozgrzać.
  3. Następnie na patelnię wlać chochlą porcję ciasta i rozprowadzić ją po całym dnie. Smażyć placek z obu stron do lekkiego zarumienienia się.
  4. Przed smażeniem kolejnego placka należy przemieszać ciasto naleśnikowe. Z podanych składników wychodzi około 8 dużych naleśników.

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się pomysł na ryżowe naleśniki, z pewnością zaciekawi Cię przepis na:

komentarze 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *