Kaszotto buraczkowe
Dania Głowne

Buraczkowe kaszotto

Kaszotto z burakiem to pomysł na smaczny, zdrowy, a przede wszystkim na szybki obiad. Bardzo sycące i kolorowe danie. Połączenie czerwonego buraka oraz zielonej natki pietruszki wygląda pięknie i równie dobrze smakuje.

Składniki (2 porcje)

  • 1 ugotowany burak
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 100 g kaszy bulgur
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki oleju
  • pęczek natki pietruszki
  • sól/pieprz

Przygotowanie

  1. Na niewielkiej ilości oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez około 5 minut, co chwilę mieszając.
  3. Wsypać kaszę bulgur, podsmażyć około 1 minuty. Dolać bulion. Wymieszać, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu około 15 minut. Mieszać od czasu do czasu.
  4. Jeśli jest dużo płynu odparować go.
  5. Dodać startego na dużych oczkach tarki ugotowanego buraka.
  6. Wlać ocet, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  7. Na koniec danie posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

 

Kaszotto buraczkowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *