
Cukinia faszerowana kurczakiem i kaszą pęczak
27 października 2018
Cukinie można faszerować na wiele sposobów. Dziś propozycja podania tego warzywa z piersią z kurczaka i kaszą. Kaszę pęczak można zamienić na inny rodzaj kaszy, np. gryczaną lub ryż, a danie nadal będzie równie smaczne. Pod koniec pieczenia cukinie można posypać startym żółtym serem lub mozzarellą. Bardzo pyszny i prosty w przygotowaniu obiadu dla całej rodziny.
Cukinia faszerowana kaszą pęczak i kurczakiem
Składniki:
- 2 cukinie
- 1/3 szklanki kaszy pęczak
- 1 cebula
- kilka zielonych oliwek
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól/pieprz
- kawałek startego żółtego sera lub 1 mozzarella
Przygotowanie:
- Cukinie przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ. Za pomocą pędzelka posmarować cukinie oliwą oraz posolić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 15 minut.
- Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Do zeszklonej cebuli dodać posiekany miąższ z cukinii i smażyć jeszcze 5 minut.
- Kurczaka pokroić w kostkę i przełożyć na patelnie. Dodać przyprawy: sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę oraz oliwki przekrojone na pół, wymieszać. Smażyć około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Dodać ugotowaną kaszę, wymieszać.
- Farsz nałożyć do wydrążonych cukinii, posypać serem i zapiekać 15-20 minut (piekarnik nadal na 180 stopni).
Smacznego!

Nowsze
Zupa krem z ciecierzycy
Zobacz również

Placuszki owsiane z kawałkami czekolady
10 grudnia 2019
Fit ciasto z mąki gryczanej
10 stycznia 2021