Dania Głowne

Cukinia faszerowana kurczakiem i kaszą pęczak

Cukinie można faszerować na wiele sposobów. Dziś propozycja podania tego warzywa z piersią z kurczaka i kaszą. Kaszę pęczak można zamienić na inny rodzaj kaszy, np. gryczaną lub ryż, a danie nadal będzie równie smaczne. Pod koniec pieczenia cukinie można posypać startym żółtym serem lub mozzarellą. Bardzo pyszny i prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodziny.

Składniki

  • 2 cukinie
  • 1/3 szklanki kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • kilka zielonych oliwek
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól/pieprz
  • kawałek startego żółtego sera lub 1 mozzarella

Przygotowanie

  1. Cukinie przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ. Za pomocą pędzelka posmarować cukinie oliwą oraz posolić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 15 minut.
  2. Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  3. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Do zeszklonej cebuli dodać posiekany miąższ z cukinii i smażyć 5 minut.
  4. Kurczaka pokroić w kostkę i przełożyć na patelnie. Dodać przyprawy: sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę oraz oliwki przekrojone na pół, wymieszać. Smażyć około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Dodać ugotowaną kaszę, wymieszać.
  6. Farsz nałożyć do wydrążonych cukinii, posypać serem i zapiekać 15-20 minut.

 

Smacznego!

Cukinia faszerowana kurczakiem i kaszaą.

Cukinia nadziewana kurczakiem i kaszą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *