Czekoladowy deser z tapioki.
Słodkości

Czekoladowy deser z tapioki

Bardzo czekoladowy deser z tapioki dla wszystkich, którzy nie potrafią żyć bez czekolady. Pyszny, prosty w przygotowaniu, a dodatkowo pięknie się prezentuje, musicie spróbować 🙂

Deser najlepiej smakuje na zimno, dlatego przed podaniem proponuję schłodzić go w lodówce. Tuż przed podaniem dodałam owoce i myślę, że truskawki to był strzał w 10 🙂 idealnie się komponowały z rozpuszczoną czekoladą. Truskawki można zamienić na świeże maliny lub mus malinowy, który też będzie genialnie pasował.

Z podanych składników przygotowałam 4 porcje puddingu z tapioki.

Czekoladowy pudding z tapioki. Fit deser.

Czekoladowy deser z tapioki

Składniki:
  • 1/3 szklanki tapioki
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki ksylitolu
  • dodatki: owoce, np. truskawki, banan; wiórki kokosowe
Przygotowanie:
  1. Mleko wlać do garnka i zagotować, następnie wsypać tapiokę, przemieszać i zmniejszyć ogień. Gotować około 20 minut, aż kuleczki tapioki staną się przezroczyste. Często mieszać, aby tapioka nie przywarła do dna.
  2. Gdy tapioka się ugotuje dodać ksylitol i połamaną na kawałki czekoladę. Już nie gotować, przemieszać, aby czekolada się rozpuściła i nałożyć deser do pucharków.
  3. Na koniec udekorować deser ulubionymi owocami, u mnie banan i truskawki, posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się pomysł na czekoladowy deser , to z pewnością zaciekawi Cię przepis na:

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *