Bardzo czekoladowy deser z tapioki dla wszystkich, którzy nie potrafią żyć bez czekolady. Pyszny, prosty w przygotowaniu, a dodatkowo pięknie się prezentuje, musicie spróbować 🙂
Deser najlepiej smakuje na zimno, dlatego przed podaniem proponuję schłodzić go w lodówce. Tuż przed podaniem dodałam owoce i myślę, że truskawki to był strzał w 10 🙂 idealnie się komponowały z rozpuszczoną czekoladą. Truskawki można zamienić na świeże maliny lub mus malinowy, który też będzie genialnie pasował.
Z podanych składników przygotowałam 4 porcje puddingu z tapioki.
Czekoladowy deser z tapioki
Składniki:
1/3 szklanki tapioki
2 szklanki mleka roślinnego
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki ksylitolu
dodatki: owoce, np. truskawki, banan; wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Mleko wlać do garnka i zagotować, następnie wsypać tapiokę, przemieszać i zmniejszyć ogień. Gotować około 20 minut, aż kuleczki tapioki staną się przezroczyste. Często mieszać, aby tapioka nie przywarła do dna.
Gdy tapioka się ugotuje dodać ksylitol i połamaną na kawałki czekoladę. Już nie gotować, przemieszać, aby czekolada się rozpuściła i nałożyć deser do pucharków.
Na koniec udekorować deser ulubionymi owocami, u mnie banan i truskawki, posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się pomysł na czekoladowy deser , to z pewnością zaciekawi Cię przepis na:
9 komentarzy
Lonna
Lekko i pysznie 🙂
Magda
Bardzo apetyczny deser, jeszcze nigdy nie próbowałam tapioki, ciekawa jestem smaku 🙂
Monika Olga
Dziękuję za inspirację 🙂
Di bloguje
Pysznie i zdrowo.
Life by Kadia
Wygląda przepysznie <3
Pola
wygląda bardzo smakowicie, koniecznie muszę tego spróbować.
Pozdrawiam cieplutko 😉
Słodko Słodka
Kusisz Kochana, smacznie u Ciebie, zawsze można znaleźć pyszną inspiracje 🙂
Kasia
Przepyszne! Zrobiłam pierwszy raz w wersji czekoladowej i jestem zakochana! Mód deser podałam z bananem i karmelizowanymi śliwkami 🙂
Kamila
Musiało być pysznie z takimi dodatkami 🙂