Czy czekoladowy krem może być zdrowy? Oczywiście! Dziś przepis na pyszny czekoladowy krem jaglany z samych zdrowych składników.
Ten krem, to cudowny zamiennik produktów dostępnych w sklepach, napakowanych różnymi niepotrzebnymi składnikami. Z pewnością zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych. Prosty skład, a efekt fantastyczny i nikt się nawet nie domyśli, że głównym składnikiem są płatki jaglane.
Do czego wykorzystać krem czekoladowy? Oto kilka pomysłów:
jako smarowidło kanapek, grzanek, tostów,
krem do tartaletek,
dodatek do gofrów,
nadzienie do naleśników i omletów,
krem podany w pucharkach z owocami i bitą śmietaną.
Czekoladowy krem jaglany
Składniki:
1 szklanka płatków jaglanych
1,5 szklanki mleka
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3 łyżeczki ksylitolu
szczypta soli
Przygotowanie:
Mleko wlać do garnka i zagotować. Następnie do ciepłego mleka dodać płatki jaglane, ksylitol i szczyptę soli. Chwilę pogotować, aż płatki zmiękną.
Do ugotowanych płatków dodać posiekaną na kawałki czekoladę, wymieszać i poczekać, aż czekolada się rozpuści (już nie gotować).
Na koniec zblendować całość na gładki krem, jeśli jest za gęsty dodać więcej mleka. Następnie przełożyć krem do słoika i przechowywać go w lodówce.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się pomysł na krem czekoladowy, z pewnością zaciekawi Cię przepis na:
4 komentarze
Kasia
Moje ulubione składniki 🙂
Magda
Pysznie i zdrowo, bardzo lubię takie domowe smakołyki 🙂
Słodko Słodka
Muszę częściej do Ciebie wpadać 😉
Margarita
Takiej wersji jeszcze nie próbowałam 🙂