Czekoladowy krem jaglany.
Słodkości

Czekoladowy krem jaglany

Czy czekoladowy krem może być zdrowy? Oczywiście! Dziś przepis na pyszny czekoladowy krem jaglany z samych zdrowych składników.

Ten krem, to cudowny zamiennik produktów dostępnych w sklepach, napakowanych różnymi niepotrzebnymi składnikami. Z pewnością zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych. Prosty skład, a efekt fantastyczny i nikt się nawet nie domyśli, że głównym składnikiem są płatki jaglane.

Do czego wykorzystać krem czekoladowy? Oto kilka pomysłów:

  • jako smarowidło kanapek, grzanek, tostów,
  • krem do tartaletek,
  • dodatek do gofrów,
  • nadzienie do naleśników i omletów,
  • krem podany w pucharkach z owocami i bitą śmietaną.
Czekoladowy krem jaglany.
Czekoladowy krem jaglany.

Czekoladowy krem jaglany

Składniki:
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżeczki ksylitolu
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Mleko wlać do garnka i zagotować. Następnie do ciepłego mleka dodać płatki jaglane, ksylitol i szczyptę soli. Chwilę pogotować, aż płatki zmiękną.
  2. Do ugotowanych płatków dodać posiekaną na kawałki czekoladę, wymieszać i poczekać, aż czekolada się rozpuści (już nie gotować).
  3. Na koniec zblendować całość na gładki krem, jeśli jest za gęsty dodać więcej mleka. Następnie przełożyć krem do słoika i przechowywać go w lodówce.

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się pomysł na krem czekoladowy, z pewnością zaciekawi Cię przepis na:

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *