
Domowa granola czekoladowa
Domowa granola czekoladowa to super pomysł na zdrowe, słodkie śniadanie. Przygotowanie tego smakołyku nie zajmuje dużo czasu i jest bardzo proste.
Gdy upieczesz w domu taką granolę, już nigdy nie wrócisz do sklepowych odpowiedników. Granola jest słodka, chrupiąca i ma się ochotę ją zjeść, gdy jest jeszcze ciepła. Proporcje w składzie oczywiście można zmieniać, dodać więcej tych składników, które się lubi lub pominąć te, za którymi się nie przepada.
Moją granolę czekoladową polecam wszystkim fanom czekolady 🙂

Domowa granola czekoladowa
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/3 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki orzechów
- 1/2 tabliczki czekolady
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać.
- Przełożyć wszystko na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenia przemieszać granolę.
- Po przestygnięciu granoli dodać do niej pokrojoną na większe kawałki czekoladę i przesypać ją do słoika.
Granola świetnie się sprawdzi na śniadanie, podana z mlekiem lub z jogurtem i owocami. Smakuje również jako słodka przekąska i można ją prostu chrupać bez dodatków.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się pomysł na granolę czekoladową, z pewnością zaciekawi Cię przepis na:

Marchewkowe kulki mocy
Zobacz również

Makaron z sosem sojowym z mięsem mielonym i warzywami
3 grudnia 2018
Nocna owsianka kawowa
3 kwietnia 2020
2 komentarze
Dorota
Choć sporo czasu spędzam w kuchni, nigdy jeszcze samodzielnie granoli nie przygotowałam. Od dawna robi ją moja starsza córka i często mnie słoiczkiem wypełnionym chrupiącymi zbożowymi płatkami i bakaliami obdarowuje:)
Słodko Słodka
Samo zdrowie, koniecznie muszę zrobić 🙂 nigdy jeszcze nie robiłam sama granoli, a to błąd.