Domowa granola czekoladowa.
Zdrowe śniadania

Domowa granola czekoladowa

Domowa granola czekoladowa to super pomysł na zdrowe, słodkie śniadanie. Przygotowanie tego smakołyku nie zajmuje dużo czasu i jest bardzo proste.

Gdy upieczesz w domu taką granolę, już nigdy nie wrócisz do sklepowych odpowiedników. Granola jest słodka, chrupiąca i ma się ochotę ją zjeść, gdy jest jeszcze ciepła. Proporcje w składzie oczywiście można zmieniać, dodać więcej tych składników, które się lubi lub pominąć te, za którymi się nie przepada.

Moją granolę czekoladową polecam wszystkim fanom czekolady 🙂

Domowa granola czekoladowa.

Domowa granola czekoladowa

Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/3 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki orzechów
  • 1/2 tabliczki czekolady
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać.
  2. Przełożyć wszystko na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenia przemieszać granolę.
  4. Po przestygnięciu granoli dodać do niej pokrojoną na większe kawałki czekoladę i przesypać ją do słoika.

Granola świetnie się sprawdzi na śniadanie, podana z mlekiem lub z jogurtem i owocami. Smakuje również jako słodka przekąska i można ją prostu chrupać bez dodatków.

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się pomysł na granolę czekoladową, z pewnością zaciekawi Cię przepis na:

komentarze 2

  • Dorota

    Choć sporo czasu spędzam w kuchni, nigdy jeszcze samodzielnie granoli nie przygotowałam. Od dawna robi ją moja starsza córka i często mnie słoiczkiem wypełnionym chrupiącymi zbożowymi płatkami i bakaliami obdarowuje:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *