Domowy deser ryżowy, belriso.
Słodkości

Domowe belriso czekoladowe, czyli mleczny deser ryżowy

Bardzo smaczny deser, czyli domowe belriso czekoladowe. Dziś dla urozmaicenia w wersji waniliowo-czekoladowej z dodatkiem malin.

Wspaniały mleczny deser nie tylko dla dzieci, ale też dla starszych miłośników słodyczy. Wykonany z prostych składników, które z pewnością każdy ma w domu. Zapraszam.

Domowe belriso czekoladowe.

Domowe belriso czekoladowe, czyli mleczny deser ryżowy

Składniki:
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
  1. Do garnka wlać mleko, gdy zacznie się gotować dodać ryż i zmniejszyć ogień.
  2. Na małym ogniu gotować ryż około 15-20 minut, co chwilę mieszając, tak aby ryż wchłonął mleko i nie przywarł do dna.
  3. Po ugotowaniu dodać ekstrakt z wanilii i podzielić ryż na dwie części.
  4. Do jednej części ryżu dodać pokruszoną czekoladę. Lekko podgrzać ryż, aby czekolada się rozpuściła, dokładnie wymieszać.
  5. Nałożyć deser do pucharków. Na dnie rozłożyć porcję ryżu waniliowego, a następnie nałożyć porcję ryżu czekoladowego. Na koniec dodać owoce.

Smacznego!

Jeśli lubisz słodkie desery, z pewnością zainteresuje Cię przepis na:

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *