Domowy deser ryżowy, belriso.
Desery,  Przepisy

Domowe belriso, czyli mleczny deser ryżowy

Bardzo prosty, bardzo szybki, bardzo smaczny deser, dziś domowe belriso mleczny deser ryżowy. W wersji waniliowo-czekoladowej z dodatkiem malin zachwyci każdego. Wspaniały mleczny deser nie tylko dla dzieci, ale też dla starszych miłośników słodyczy.

Z prostych składników, które z pewnością każdy ma w domu można wyczarować cuda. Zapraszam

Belriso domowe, ryżowy deser

Domowe belriso, czyli mleczny deser ryżowy

Składniki:
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
  1. Do garnka wlać mleko, gdy zacznie się gotować dodać ryż i zmniejszyć ogień.
  2. Na małym ogniu gotować ryż około 15-20 minut, co chwilę mieszając, tak aby ryż wchłonął mleko i nie przywarł do dna.
  3. Po ugotowaniu dodajemy ekstrakt z wanilii i rozdzielamy ryż na dwie części.
  4. Do jednej części ryżu dodać pokruszoną czekoladę. Lekko podgrzać ryż, aby czekolada się rozpuściła, dokładnie wymieszać.
  5. Nałożyć deser do pucharków. Na dnie rozłożyć porcję ryżu waniliowego, a następnie nałożyć porcję ryżu czekoladowego. Na koniec dodać owoce.

Smacznego!

Jeśli lubisz słodkie desery, z pewnością zainteresuje Cię przepis na:

komentarzy 7

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *