Lody jogurtowe z borówkami.
Słodkości

Domowe lody jogurtowe na patyku – 3 pyszne przepisy

Idealne latem – domowe lody jogurtowe na patyku. Lody są w trzech kolorach, a właściwie w trzech owocowych smakach. Dzieci będą zachwycone 🙂

Aby przygotować te pyszne lody wystarczą dwa składniki, które zapewne każdy ma w domu, czyli owoce i jogurt. U mnie wersja bardzo fit, czyli bez cukru i jego zamienników, ale wedle uznania można dosłodzić przygotowaną masę przed zamrożeniem.

Poniżej propozycje lodów: truskawkowych, bananowych oraz z borówki amerykańskiej. Takie lody oczywiście można przygotować z dowolnych owoców i cieszyć się różnorodnością smaków. Świetnie sprawdzi się tu brzoskwinia, malina, jeżyna lub jagoda.

Z podanych składników przygotujesz 6 pysznych lodów w każdym smaku.

Lody jogurtowe z borówką amerykańską.
Lody z borówką amerykańską. Lody jogurtowe na patyku.
domowe lody jogurtowe na patyku.
Domowe lody jogurtowo-owocowe na patyku.

Domowe lody jogurtowe na patyku

Lody truskawkowe

Składniki:
  • 300g truskawek
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego (około 180g)
Przygotowanie:

Truskawki umyć, oderwać szypułki i pokroić w kostkę. Następnie dodać jogurt, wszystko wymieszać i przełożyć do foremek do lodów. Włożyć patyczki i chłodzić kilka godzin w zamrażalce.

Lody bananowe

Składniki:
  • 3 banany
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego (około 180g)
Przygotowanie:

Banany pokroić w kostkę, dodać jogurt i wymieszać. Następnie przełożyć gotową masę do foremek do lodów, włożyć patyczki i chłodzić kilka godzin w zamrażalce.

Lody borówkowe

Składniki:
  • 150g borówki amerykańskiej
  • 2 kubeczki jogurtu naturalnego (około 180g jeden kubeczek)
Przygotowanie:

Połowę borówek wymieszać z jednym kubeczkiem jogurtu i rozłożyć na dnie foremek od lodów. Pozostałą część borówek zmiksować z drugim kubeczkiem jogurtu i przełożyć na pierwszą warstwę. Następnie do każdej foremki włożyć patyczek i chłodzić w zamrażalce kilka godzin.

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się pomysł na lody jogurtowo-owocowe , to z pewnością zaciekawi Cię przepis na:

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *