Lody truskawkowo-bananowe na patyku.
Słodkości

Domowe lody truskawkowo-bananowe na patyku

Co jest najlepsze na upały? Odpowiedź jest prosta, oczywiście lody 🙂 A gdy są one domowe i owocowe, to nic więcej nie potrzeba. Dziś lody truskawkowo-bananowe na patyku w dwóch wersjach kolorystycznych.

Pyszne, wegańskie owocowe lody, idealne na upały.

Z podanych składnik wychodzi 6 pysznych owocowych lodów ( ale wszystko zależy od pojemności foremek na lody).

Wegańskie lody truskawkowo-bananowe na patyku.

Lody truskawkowo-bananowe na patyku

Składniki:
  • 300g truskawek
  • 1 banan
  • ksylitol do smaku

dodatkowo: foremki na lody oraz patyczki

Przygotowanie:
Propozycja pierwsza – lody jednokolorowe:
  1. Banana obrać ze skórki, truskawki umyć i oderwać szypułki. Przełożyć owoce do miski i zmiksować na gładki mus. Dosłodzić do smaku jeśli mus jest za mało słodki.
  2. Przelać mus do foremkek na lody, wstawić do zamrażalki. Po około godzinie wyjąć lody i do każdej pojedynczej foremki włożyć patyk, a następnie ponownie umieścić lody w zamrażalce. Schładzać kilka godzin, lub całą noc.
Propozycja druga – lody kolorowe:
  1. Banana obrać ze skórki, truskawki umyć i oderwać szypułki.
  2. Do miski przełożyć około 200g truskawek i zmiksować na gładki mus, dosłodzić jeśli jest taka potrzeba. Mus przelać do foremek do lodów.
  3. Pozostałe truskawki i banana przełożyć do miski, również zmiksować na gładki mu i ewentualnie dosłodzić. Przelać delikatnie mus do foremek, na ciemniejszą warstwę truskawek, nie mieszać i włożyć lody do zamrażalki.
  4. Po około godzinie wyjąć lody i do każdej pojedynczej foremki włożyć patyk, a następnie ponownie umieścić lody w zamrażalce. Schładzać kilka godzin lub całą noc.

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się pomysł na lody owocowe na patyku, to z pewnością zaciekawi Cię przepis na:

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *