Co jest najlepsze na upały? Odpowiedź jest prosta, oczywiście lody 🙂 A gdy są one domowe i owocowe, to nic więcej nie potrzeba. Dziś lody truskawkowo-bananowe na patyku w dwóch wersjach kolorystycznych.
Pyszne, wegańskie owocowe lody, idealne na upały.
Z podanych składnik wychodzi 6 pysznych owocowych lodów ( ale wszystko zależy od pojemności foremek na lody).
Lody truskawkowo-bananowe na patyku
Składniki:
300g truskawek
1 banan
ksylitol do smaku
dodatkowo: foremki na lody oraz patyczki
Przygotowanie:
Propozycja pierwsza – lody jednokolorowe:
Banana obrać ze skórki, truskawki umyć i oderwać szypułki. Przełożyć owoce do miski i zmiksować na gładki mus. Dosłodzić do smaku jeśli mus jest za mało słodki.
Przelać mus do foremkek na lody, wstawić do zamrażalki. Po około godzinie wyjąć lody i do każdej pojedynczej foremki włożyć patyk, a następnie ponownie umieścić lody w zamrażalce. Schładzać kilka godzin, lub całą noc.
Propozycja druga – lody kolorowe:
Banana obrać ze skórki, truskawki umyć i oderwać szypułki.
Do miski przełożyć około 200g truskawek i zmiksować na gładki mus, dosłodzić jeśli jest taka potrzeba. Mus przelać do foremek do lodów.
Pozostałe truskawki i banana przełożyć do miski, również zmiksować na gładki mu i ewentualnie dosłodzić. Przelać delikatnie mus do foremek, na ciemniejszą warstwę truskawek, nie mieszać i włożyć lody do zamrażalki.
Po około godzinie wyjąć lody i do każdej pojedynczej foremki włożyć patyk, a następnie ponownie umieścić lody w zamrażalce. Schładzać kilka godzin lub całą noc.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się pomysł na lody owocowe na patyku, to z pewnością zaciekawi Cię przepis na:
Jeden komentarz
Słodko Słodka
Koniecznie muszę zrobić dla mojego małego smyka, zdecydowanie jego smaku 🙂