
Domowe mleko owsiane – prosty, sprawdzony sposób.
Jak zrobić domowe mleko owsiane? Odpowiedź jest prosta – potrzeba trzech składników i trochę czasu.
Mleko owsiane to bardzo dobry zamiennik mleka krowiego, którego coraz więcej osób nie toleruje. Skład jest prosty, bez zbędnych dodatków, a mleko jest również dużo tańsze, niż te sprzedawane w sklepach, czyli same plusy 🙂
Mleko owsiane zawiera dużo cennych składników, między innymi witaminę A, E oraz witaminy z grupy B, a także wapń i żelazo. Nie pozostaje, wiec nic innego jak zabrać się do przygotowywania świeżego, zdrowego mleczka.

Domowe mleko owsiane
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 5 szklanek przegotowanej wody
- 2 łyżeczki ksylitolu
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zalać 2 szklankami gotowanej wody, a następnie odstawić na około godzinę.
- Do płatków dolać kolejne 3 szklanki zimnej przegotowanej wody oraz ksylitol, całość zblendować.
- Płyn przecedzić przez sitko, które ma bardzo drobne oczka, czynność powtórzyć.
- Mleko dosłodzić do smaku i przelać do szklanego naczynia, przechowywać w lodówce przez około 3 dni.
Jeśli mleko wyszło za gęste można dolać więcej wody. Przed podaniem należy przemieszać płyn, gdyż może się rozwarstwić.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się pomysł na mleko owsiane, z pewnością zaciekawi Cię przepis na:
Zobacz również

Makaron z sosem sojowym z mięsem mielonym i warzywami
3 grudnia 2018
Czekoladowy krem z awokado i banana
19 listopada 2018
2 komentarze
Katarzyna
I cyk pyszne mleczko mamy 🙂
Słodko Słodka
Proszę jakie to proste 🙂