Domowe mleko owsiane.
Napoje

Domowe mleko owsiane – prosty, sprawdzony sposób.

Jak zrobić domowe mleko owsiane? Odpowiedź jest prosta – potrzeba trzech składników i trochę czasu.

Mleko owsiane to bardzo dobry zamiennik mleka krowiego, którego coraz więcej osób nie toleruje. Skład jest prosty, bez zbędnych dodatków, a mleko jest również dużo tańsze, niż te sprzedawane w sklepach, czyli same plusy 🙂

Mleko owsiane zawiera dużo cennych składników, między innymi witaminę A, E oraz witaminy z grupy B, a także wapń i żelazo. Nie pozostaje, wiec nic innego jak zabrać się do przygotowywania świeżego, zdrowego mleczka.

Domowe mleko owsiane.

Domowe mleko owsiane

Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 5 szklanek przegotowanej wody
  • 2 łyżeczki ksylitolu
Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane zalać 2 szklankami gotowanej wody, a następnie odstawić na około godzinę.
  2. Do płatków dolać kolejne 3 szklanki zimnej przegotowanej wody oraz ksylitol, całość zblendować.
  3. Płyn przecedzić przez sitko, które ma bardzo drobne oczka, czynność powtórzyć.
  4. Mleko dosłodzić do smaku i przelać do szklanego naczynia, przechowywać w lodówce przez około 3 dni.

Jeśli mleko wyszło za gęste można dolać więcej wody. Przed podaniem należy przemieszać płyn, gdyż może się rozwarstwić.

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się pomysł na mleko owsiane, z pewnością zaciekawi Ci przepis na:

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *