
Frytki z warzyw
Frytki lubią chyba wszyscy, a więc dzisiejsza propozycja to właśnie frytki, ale trochę inne niż te tradycyjne, bo są to kolorowe i pieczone frytki z warzyw.
Marchewka, cukinia, batat i burak pokrojone w słupki, a następnie pieczone. Świetna alternatywa dla smażonych na głębokim oleju frytek z ziemniaków. Kolorowe danie, aby przekonać najmłodszych niejadków do zjedzenia porcji warzyw.
Przygotowując frytki można również dodać inne warzywa np. pietruszkę seler lub ziemniaki, a proporcje warzyw oczywiście można zmienić, dodając więcej tych, które lubimy najbardziej. Gotowe frytki będą jeszcze lepiej smakować jeśli podamy je z ulubionym sosem, u mnie z pomidorowym.

Frytki z warzyw
Składniki:
- 1 batat
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 2 buraki
- szczypta soli
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Warzywa umyć, obrać i pokroić w słupki, następnie skropić oliwą z oliwek i posypać szczyptą soli.
- Przygotowane warzywa rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec około 30 minut w 180 stopniach, aż frytki się lekko zarumienią i będą miękkie.
Sos pomidorowy
Składniki:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka oregano
- szczypta soli, pieprzu i cukru
Przygotowanie:
Krojone pomidory z puszki przelać do garnka, chwilę gotować, aby sok odparował, a pomidory zmiękły. Pomidory rozgnieść widelcem lub zmiksować blenderem, następnie dodać przyprawy i wymieszać. Podawać jak ostygnie.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się przepis na kolorowe frytki z warzyw, z pewnością zaciekawi Cię przepis na:
Zobacz również

Czerwone smoothie z buraka
10 września 2018
Danie jednogarnkowe – warzywa z jednej patelni
11 września 2019
10 komentarzy
Katarzyna
Takie frytki to ja moge jesc 🙂
Iwetta
O takie frytki to ja bym z wielką chęcią zjadła 🙂 Mniam 🙂
iza
jakie ładne kolorowe
Magda
Pyszne, lubię takie warzywa z fetą 🙂
BasJula
Pyszne, zdrowe i kolorowe frytki 🙂
Marzena T (Mania)
Bardzo lubię takie frytki, czasem robię 😀 Najbardziej kocham buraki
magda
zjadlabym:)
Joanna
Bardzo ciekawy pomysł:)
Katarzyna
Czesto takie robię. Sa pyszne 😉
AniaM.
Pysznie, kolorowo i zdrowo! I tak lubię.