Pieczone frytki z warzyw - marchewka, batat, burak, cukinia.
Pomysł na obiad,  Przekąski

Frytki z warzyw

Frytki lubią chyba wszyscy, a więc dzisiejsza propozycja to właśnie frytki, ale trochę inne niż te tradycyjne, bo są to kolorowe i pieczone frytki z warzyw.

Marchewka, cukinia, batat i burak pokrojone w słupki, a następnie pieczone. Świetna alternatywa dla smażonych na głębokim oleju frytek z ziemniaków. Kolorowe danie, aby przekonać najmłodszych niejadków do zjedzenia porcji warzyw.

Przygotowując frytki można również dodać inne warzywa np. pietruszkę seler lub ziemniaki, a proporcje warzyw oczywiście można zmienić, dodając więcej tych, które lubimy najbardziej. Gotowe frytki będą jeszcze lepiej smakować jeśli podamy je z ulubionym sosem, u mnie z pomidorowym.

Frytki z warzyw z piekarnika - batat, burak oraz cukinia i marchewka.

Frytki z warzyw

Składniki:
  • 1 batat
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 2 buraki
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
  1. Warzywa umyć, obrać i pokroić w słupki, następnie skropić oliwą z oliwek i posypać szczyptą soli.
  2. Przygotowane warzywa rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec około 30 minut w 180 stopniach, aż frytki się lekko zarumienią i będą miękkie.

Sos pomidorowy

Składniki:
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka oregano
  • szczypta soli, pieprzu i cukru
Przygotowanie:

Krojone pomidory z puszki przelać do garnka, chwilę gotować, aby sok odparował, a pomidory zmiękły. Pomidory rozgnieść widelcem lub zmiksować blenderem, następnie dodać przyprawy i wymieszać. Podawać jak ostygnie.

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się przepis na kolorowe frytki z warzyw, z pewnością zaciekawi Cię przepis na:

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *