Gulasz z indyka z ogórkiem konserwowym i czerwoną papryką
21 października 2019
Klasyka w kuchni, czyli gulasz. Prosty,
smaczny i bardzo szybki obiad. Bez wymyślnych składników, bez
skomplikowanego przepisu. Tym razem z indyka, który jest świetną
alternatywą dla tradycyjnego gulaszu z czerwonego mięsa.
Gulasz z indyka z ogórkiem konserwowym i czerwoną papryką
Składniki:
400 g mięsa z indyka (udziec)
1 średnia cebula
3 lub 4 ogórki konserwowe
1 czerwona papryka
natka pietruszki
sól/pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mięso pokroić na kawałki, dodać szczyptę soli, pieprzu oraz słodkiej papryki, wymieszać.
Na patelni lub garnku z grubym dnem rozgrzać olej i usmażyć mięso (około 10 minut).
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dalej smażyć, aż cebula będzie szklista.
Dolać wodę (0,5 litra) i wsypać przyprawy (1/3 łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, szczyptę pieprzu), wymieszać i gotować około 30 minut.
Podczas gdy mięso się gotuje, paprykę i ogórki pokroić w drobną kostkę i dodać do gotującego się mięsa. Całość gotować jeszcze około 30 minut.
Na koniec gulasz zagęścić mąką. Łyżkę mąki pszennej rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do gotującego się gulaszu i energicznie wymieszać, gdy zgęstnieje odstawić z ognia.
Danie najlepiej smakuje z makaronem lub kaszą, posypane natką pietruszki.
Smacznego !
Jeśli szukasz przepisu na szybki obiad, z pewnością zainteresuje Cię przepis na:
Pyszne danie, które kusi mnie bardzo, dlatego porywam przepis:) Przygotowywałam karkówkę z korniszonem, ale troszkę inaczej, Twój przepis jest prosty a danie napewno jest smaczne, lubię takie szybkie dania:)
Jeden komentarz
Joanna
Pyszne danie, które kusi mnie bardzo, dlatego porywam przepis:) Przygotowywałam karkówkę z korniszonem, ale troszkę inaczej, Twój przepis jest prosty a danie napewno jest smaczne, lubię takie szybkie dania:)