Gulasz z indyka z ogórkiem konserwowym i papryką
Dania Głowne

Gulasz z indyka z ogórkiem konserwowym i czerwoną papryką

Klasyka w kuchni, czyli gulasz. Prosty, smaczny i bardzo szybki obiad. Bez wymyślnych składników, bez skomplikowanego przepisu. Tym razem z indyka, który jest świetną alternatywą dla tradycyjnego gulaszu z czerwonego mięsa.

Składniki:
  • 400 g mięsa z indyka (udziec)
  • 1 średnia cebula
  • 3 lub 4 ogórki konserwowe
  • 1 czerwona papryka
  • natka pietruszki
  • sól/pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
  1. Mięso pokroić na kawałki, dodać szczyptę soli, pieprzu oraz słodkiej papryki, wymieszać.
  2. Na patelni lub garnku z grubym dnem rozgrzać olej i usmażyć mięso (około 10 minut).
  3. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dalej smażyć, aż cebula będzie szklista.
  4. Dolać wodę (0,5 litra) i wsypać przyprawy (1/3 łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, szczyptę pieprzu), wymieszać i gotować około 30 minut.
  5. Paprykę i ogórki pokroić w drobną kostkę i dodać do gotującego się mięsa. Całość gotować jeszcze około 30 minut.
  6. Gulasz zagęścić mąką. Łyżkę mąki pszennej rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do gotującego się gulaszu i energicznie wymieszać, gdy zgęstnieje odstawić z ognia.
  7. Danie najlepiej smakuje z makaronem lub kaszą, posypane natką pietruszki.

Smacznego !

Gulasz z indyka z ogórkiem konserwowym i czerwoną paryką.
Gulasz z indyka z ogórkiem konserwowym i czerwoną paryką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *