Domowe masło orzechowe.
Przekąski,  Słodkości

Jak zrobić domowe masło orzechowe?

Jak zrobić domowe masło orzechowe? Odpowiedź jest bardzo prosta. Serdecznie zapraszam na wpis i już wszystko wyjaśniam 🙂

Co potrzebujesz do zrobienia masła orzechowego?

Do przygotowania masła orzechowego wystarczą orzechy, szczypta soli (którą też można pominąć, ja dodaję, bo lubię smak tego masła z odrobiną soli) i dobry blender. Chwila miksowania składników i mamy już gotowe, pyszne masło orzechowe, a co najważniejsze bez zbędnych dodatków w składzie. W moim maśle jest 100% orzechów. Jeśli jednak zdecydujesz się na kupno masła zamiast przygotowania go w domu, to właśnie na skład należy zwrócić największą uwagę. Na półkach sklepowych można znaleźć masła, które w składzie mają tylko 60% orzechów, a pozostałe składniki to różnego rodzaju oleje (w tym również ten palmowy).

Jakie orzechy są najlepsze do zrobienia masła?

Masło orzechowe można zrobić z dowolnych orzechów np.: włoskich, laskowych czy migdałów. Ja użyłam orzechów arachidowych, czyli orzeszków ziemnych tzw. fistaszków. Te są najczęściej wykorzystywane do robienia masła. Można również użyć mieszanki różnych orzechów i połączyć orzechy włoskie i na przykład laskowe. Jeśli znudzi Ci się klasyczny smak masła z orzeszków ziemnych nie pozostaje nic innego jak trochę poeksperymentować, stworzyć własne proporcje i uzyskać unikatowy smak, który może zostanie Twoim ulubionym 🙂

Jak długo robi się masło z orzechów?

Czas przygotowania masła zależy od mocy blendera. Mocniejszy będzie potrzebował mniej czasu na zmianę orzechów w masło – wystarczy mu kilka minut. Przy słabszym sprzęcie wykonanie masła też jest możliwe, ale zajmie to trochę więcej czasu. Tu też ważna kwestia – aby nie przegrzać blender można zrobić krótkie przerwy w miksowaniu.

Do czego wykorzystać gotowe masło orzechowe?

Masło orzechowe ma wiele zastosowań. Można je używać jako:

Domowe masło orzechowe.
Jak zrobić domowe masło orzechowe?

Domowe masło orzechowe

Składniki:
  • 500 g orzechów arachidowych
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Rozgrzać patelnię i wsypać orzechy, chwilę je podprażyć, aż lekko się zarumienią (orzechy można prażyć partiami).
  2. Poczekać, aż orzechy ostygną i przesypać je do kielicha blendera i dodać szczyptę soli. Rozpocząć miksowanie orzechów.
  3. W czasie miksowania orzechów od czasu do czasu zgarnąć łyżką część orzeszków, która przylega do ścianek naczynia.
  4. Miksować do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji – gładkiego masła orzechowego bez grudek.
  5. Przełożyć masło do szklanego pojemnika i zamknąć.

Oczywiście można również zmiksować mniejszą ilość orzeszków.

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się pomysł na masło orzechowe, z pewnością zaciekawi Cię przepis na:

komentarze 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *