Pyszna i pożywna, bardzo aromatyczna, idealna na jesień, czyli owsianka marchewkowo-jabłkowa. Pachnąca marchewką i cynamonem, słodka owsianka to pomysł na dzisiejsze śniadanie.
Jesienna owsianka marchewkowo-jabłkowa
Składniki:
1 średnia marchewka
1 słodkie jabłko
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
szczypta soli
opcjonalnie: kilka orzechów włoskich, łyżka rodzynek
1 szklanka wody
Przygotowanie:
Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, jabłko również zetrzeć na tarce, ale tej o dużych oczkach.
Do garnka włożyć marchewkę, jabłko, płatki owsiane oraz przyprawy (sól, cynamon i kardamon). Zalać składniki wodą i dokładnie wymieszać.
Gotować owsiankę na małym ogniu, aż płatki zmiękną.
Gdy płatki się ugotują, zdjąć garnek z ognia, dodać miód, wymieszać całość i nałożyć do miseczki.
Na koniec posypać jeszcze szczyptą cynamonu. Do dekoracji można również dodać inne dodatki, świetnie pasują tu orzechy włoskie i rodzynki.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się pomysł na owsiankę z marchewką, to z pewnością zaciekawi Cię przepis na:
Jeden komentarz
Magdalena
wspaniała,bardzo jesienna i inna!