Niekwestionowana królowa jesieni, czyli dynia. Dziś w formie pieczonej z pysznym makaronem z ciecierzycy oraz szpinakiem i serem kozim.
Z pewnością danie zasmakuje całej rodzinie, serdecznie polecam na niedzielny obiad 🙂
Makaron z pieczoną dynią
Składniki:
200g makaronu z ciecierzycy
200g świeżego szpinaku
1 cebula
400g dyni bez skórki
3 łyżki pestek dyni
50g sera koziego
oliwa z oliwek
sól/pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Dynię obrać ze skórki, pokroić w większą kostkę. Rozłożyć ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dodać szczyptę soli i lekko skropić oliwą z oliwek. Następnie włożyć dynię do nagrzanego piekarnika, piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek i dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, po chwili dołożyć szpinak. Smażyć, aż liście zwiędną, a cebulka lekko się zarumieni.
Na suchej patelni podprażyć pestki dyni.
Do szpinaku dodać ugotowany makaron, upieczoną dynię oraz pestki dyni, wymieszać składniki i jeśli jest potrzeba to podgrzać danie na patelni. Na koniec dodać pokrojony w kostkę ser kozi. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i gotowe.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się pomysł na makaron z pieczoną dynią, to z pewnością zaciekawi Cię przepis na: