Makaron z pieczoną dynią.
Pomysł na obiad

Jesienny obiad, czyli makaron z pieczoną dynią

Niekwestionowana królowa jesieni, czyli dynia. Dziś w formie pieczonej z pysznym makaronem z ciecierzycy oraz szpinakiem i serem kozim.

Z pewnością danie zasmakuje całej rodzinie, serdecznie polecam na niedzielny obiad 🙂

Makaron z dynią i szpinakiem.
Pieczona dynia.

Makaron z pieczoną dynią

Składniki:
  • 200g makaronu z ciecierzycy
  • 200g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 400g dyni bez skórki
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 50g sera koziego
  • oliwa z oliwek
  • sól/pieprz
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Dynię obrać ze skórki, pokroić w większą kostkę. Rozłożyć ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dodać szczyptę soli i lekko skropić oliwą z oliwek. Następnie włożyć dynię do nagrzanego piekarnika, piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek i dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, po chwili dołożyć szpinak. Smażyć, aż liście zwiędną, a cebulka lekko się zarumieni.
  4. Na suchej patelni podprażyć pestki dyni.
  5. Do szpinaku dodać ugotowany makaron, upieczoną dynię oraz pestki dyni, wymieszać składniki i jeśli jest potrzeba to podgrzać danie na patelni. Na koniec dodać pokrojony w kostkę ser kozi. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i gotowe.

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się pomysł na makaron z pieczoną dynią, to z pewnością zaciekawi Cię przepis na:

Zapraszam również na blogowego Instagrama i Pinteresta. Będzie mi bardzo miło jak mnie odwiedzisz 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *