Kanapkowa pasta z zielonej soczewicy.
Zdrowe śniadania

Kanapkowa pasta z zielonej soczewicy

Prosta pasta, a jedna z najlepszych i jedna z moich ulubionych, czyli kanapkowa pasta z zielonej soczewicy z dodatkiem suszonych pomidorów.

Musicie jej spróbować, bo to smaczna pasta, która odmieni Wasze kanapki.

Pasta z soeczewicy i suszonych pomidorów.
Pasta ma kanapki z soczewicy i suszonych pomidorów.

Kanapkowa pasta z zielonej soczewicy

Składniki:
  • 100g soczewicy (około 1/2 szklanki)
  • 7-8 suszonych pomidorów w zalewie
  • 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu
  • opcjonalnie: pestki słonecznika i dyni
Przygotowanie:
  1. Soczewicę przepłukać pod bieżącą wodą, następnie przełożyć ją do garnka i zalać wodą. Gotować około 30 minut, do miękkości.
  2. Odlać nadmiar wody, która została w trakcie jej gotowania. Soczewicę przełożyć do kielicha blendera lub innego wysokiego naczynia.
  3. Dodać pozostałe składniki i zmiksować ciecierzycę na gładką masę.
  4. Na koniec doprawić pastę do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać do gotowej już pasty pestki słonecznika/dyni lub jeszcze kilka suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę – wtedy dodajemy dodatkowy składnik i już nie blendujemy, tylko mieszamy. Pastę należy przechowywać w lodówce do kilku dni.

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się pomysł na pastę kanapkową, to z pewnością zaciekawi Cię przepis na:

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *