Prosta pasta, a jedna z najlepszych i jedna z moich ulubionych, czyli kanapkowa pasta z zielonej soczewicy z dodatkiem suszonych pomidorów.
Musicie jej spróbować, bo to smaczna pasta, która odmieni Wasze kanapki.
Kanapkowa pasta z zielonej soczewicy
Składniki:
100g soczewicy (około 1/2 szklanki)
7-8 suszonych pomidorów w zalewie
2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek
szczypta soli i pieprzu
opcjonalnie: pestki słonecznika i dyni
Przygotowanie:
Soczewicę przepłukać pod bieżącą wodą, następnie przełożyć ją do garnka i zalać wodą. Gotować około 30 minut, do miękkości.
Odlać nadmiar wody, która została w trakcie jej gotowania. Soczewicę przełożyć do kielicha blendera lub innego wysokiego naczynia.
Dodać pozostałe składniki i zmiksować ciecierzycę na gładką masę.
Na koniec doprawić pastę do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać do gotowej już pasty pestki słonecznika/dyni lub jeszcze kilka suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę – wtedy dodajemy dodatkowy składnik i już nie blendujemy, tylko mieszamy. Pastę należy przechowywać w lodówce do kilku dni.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się pomysł na pastę kanapkową, to z pewnością zaciekawi Cię przepis na:
Jeden komentarz
Edyta
Bardzo fajny przepis, pycha 🙂