Kaszotto z kiełbasą, papryką i pieczarkami.
Pomysł na obiad

Danie jednogarnkowe: kaszotto z kiełbasą i pieczarkami

Kaszotto z kiełbasą i pieczarkami, czyli danie jednogarnkowe. Proste, smaczne oraz sycące danie. Idealne na pyszny i jednocześnie szybki obiad.

Kaszotto robi się w jednym garnku o grubym dnie lub na patelni. Na początku należy podsmażyć część składników, następnie dodać kaszę i zalać wodą. Od czasu do czasu przemieszać i danie robi się samo. Zaletą dań jednogarnkowych jest również wyrazistość ich smaku i tak jest też w tym przypadku 🙂

Kaszotto z kiełbasą i pieczarkami.

Kaszotto z kiełbasą i pieczarkami

Składniki:
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 3 dobrej jakości kiełbaski
  • 1/2 papryki
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • szczypiorek
  • 250 ml wody
  • sól/pieprz
Przygotowanie:
  1. Cebulę, pieczarki i paprykę pokroić w kostkę, kiełbasę w plasterki.
  2. Cebulę zeszklić na oleju. Dodać kiełbasę, paprykę i pieczarki, następnie smażyć całość przez około 5 minut.
  3. Wsypać kaszę i zalać wodą. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Przemieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15-20 minut. Jeśli kasza się ugotowała, a w garnku pozostał nadmiar wody należy ją odparować – pogotować przez chwilę bez przykrycia.
  4. Na koniec, przed podaniem posypać szczypiorkiem.

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się pomysł na kaszotto z kiełbasą i pieczarkami, z pewnością zaciekawi Cię przepis na:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *