
Danie jednogarnkowe: kaszotto z kiełbasą i pieczarkami
31 października 2018
Kaszotto z kiełbasą i pieczarkami, czyli danie jednogarnkowe. Proste, smaczne oraz sycące danie. Idealne na pyszny i jednocześnie szybki obiad.
Kaszotto robi się w jednym garnku o grubym dnie lub na patelni. Na początku należy podsmażyć część składników, następnie dodać kaszę i zalać wodą. Od czasu do czasu przemieszać i danie robi się samo. Zaletą dań jednogarnkowych jest również wyrazistość ich smaku i tak jest też w tym przypadku 🙂
Kaszotto z kiełbasą i pieczarkami
Składniki:
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 3 dobrej jakości kiełbaski
- 1/2 papryki
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- szczypiorek
- 250 ml wody
- sól/pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę, pieczarki i paprykę pokroić w kostkę, kiełbasę w plasterki.
- Cebulę zeszklić na oleju. Dodać kiełbasę, paprykę i pieczarki, następnie smażyć całość przez około 5 minut.
- Wsypać kaszę i zalać wodą. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Przemieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15-20 minut. Jeśli kasza się ugotowała, a w garnku pozostał nadmiar wody należy ją odparować – pogotować przez chwilę bez przykrycia.
- Na koniec, przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się pomysł na kaszotto z kiełbasą i pieczarkami, z pewnością zaciekawi Cię przepis na:

Poprzedni
Zupa krem z ciecierzycy
Zobacz również

Nocna owsianka ze śliwkami i czekoladą
16 kwietnia 2020
Prażone pestki dyni
15 października 2018