Kawowy pudding z tapioki to propozycja dla miłośników kawy i nie tylko. Wspaniały kawowy deser, pyszny i delikatny 🙂
Z podanych składników przygotujesz 2 porcje kawowego deseru.
Kawowy pudding z tapioki
Składniki:
100ml kawy
300 ml mleka
3 łyżki tapioki
ewentualnie: miód /ksylitol/syrop klonowy do posłodzenia deseru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w garnku. Gotować na małym ogniu, aż kuleczki tapioki staną się miękkie, przezroczyste, czyli około 15 minut. Dosłodzić do smaku miodem, ksylitolem lub syropem klonowym, proporcje wedle uznania – ja nie dosładzałam deseru, a też był pyszny.
Gotowy pudding przelać do pucharków/szklanek, udekorować owocami, np malinami. Podawać na ciepło lub po schłodzeniu w lodówce.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się pomysł na deser z tapioki, to z pewnością zaciekawi Cię przepis na: