Tytanowa patenia - test
FIT Przepisy,  Pomysł na obiad

Klopsiki smażone bez tłuszczu na patelni Woll

Patelnia to dla mnie jeden z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni. Korzystam z niej praktycznie codziennie przygotowując posiłki dla całej rodziny. Wykorzystuję ją do smażenia mięsa, warzyw, omletów, wszelkiego rodzaju placuszków czy naleśników. Jak widzicie jest tego sporo, dlatego cenię sobie aby sprzęt, który wykorzystuję był dobrej jakości.

I dziś chciałabym Wam przedstawić patelnię jaką otrzymałam do przetestowania, a którą polubiłam już od samego początku. Jest to patelnia tytanowa niemieckiej marki WOLL z serii Diamond Lite.

patelnia tytanowa - test
patelnia z odpinana raczka

Patelnia posiada szklaną pokrywkę wykonaną z hartowanego i żaroodpornego szkła, dzięki czemu idealnie sprawdzi się podczas duszenia wszelkiego rodzaju mięs i warzyw.

Patelnia z odpinaną rączką to właśnie to, czego potrzebowałam. Możliwość odpinania rączki od razu przykuła moją uwagę, a pozwala między innymi na łatwiejsze przechowywanie sprzętu. Z powodzeniem można schować patelnię w szafkach, w których zwykła patelnia nie zmieściłaby się lub zajęłaby dwa razy więcej miejsca.

Dodatkowo odpinana rączka świetnie się sprawdza przy zapiekaniu potraw w piekarniku. Tak, patelnię można bez problemu włożyć do nagrzanego piekarnika i to jest bardzo duży plus. Przykładowo, gdy przygotowałam zapiekankę, najpierw podsmażyłam mięso, a następnie dodałam warzywa oraz ser, przykryłam pokrywką i całość mogłam już zapiekać. I to wszystko na jednej patelni, bez przekładania dania do naczynia żaroodpornego (a przepis na zapiekankę też się pojawi :)) Dodam jeszcze, że rączka również wytrzymuje temperaturę aż do 250 stopni, ale o ile łatwiej i przyjemniej jest ją odpiąć, a gdy potrawa jest gotowa z powrotem podłączyć i nienagrzanym uchwytem wyjąć gorącą patelnię. Po prostu super 🙂

Przy wyborze patelni zawsze zwracam uwagę na powłokę, z której jest wykonana. W tym przypadku jest to bardzo odporna na zarysowania powłoka z wbudowanymi kryształkami diamentu. Dodatkowo grube dno sprawia, że patelnia nagrzewa się bardzo równomiernie i długo zatrzymuje ciepło.

Producent daje aż 25 lat gwarancji na równość dna, więc musi być pewny jakości swojego produktu.

Klopsiki smażone bez tłuszczu.
Smażenie na patelni bez tłuszczu
patelnia tytanowa Woll - test
Patelnia z odpisnaną raczką

Powyższe zdjęcia przedstawiają proces przygotowania pysznych klopsików z pesto oraz widać jak sprawdzała się patelnia tytanowa, a przepis poniżej 🙂

Klopsiki z pesto oraz sosem pomidorowym i makaronem

Składniki:
  • 200g makaronu
  • 300g mięsa mielonego z szynki
  • 3-4 łyżki zielonego pesto (do przygotowania pesto potrzeba: dużą garść liści bazylii, łyżkę orzechów, odrobinę oliwy z oliwek, 1 łyżkę startego parmezanu, szczyptę soli)
  • 1 mała cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • kawałek parmezanu
  • świeże liście bazylii
  • sól/pieprz
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Składniki na pesto przełożyć do naczynia i dokładnie zblendować.
  3. Mięso przełożyć do miski i dodać do niego 3-4 łyżki pesto, szczyptę soli i pieprzu, wymieszać i uformować klopsiki.
  4. Na rozgrzaną patelnię przełożyć klopsiki i smażyć do lekkiego zarumienienia się mięsa. Do smażenia nie używałam tłuszczu, gdyż patelnia, z której korzystam ma powłokę w technologi WOLL TITANIUM NONSTICK. Pozwala mi to przygotować posiłek bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością, a wiadomo, że im mniej tłuszczu tym zdrowiej.
  5. Następnie do klopsików należy dodać pokrojoną w kostkę cebulę i również chwilę podsmażyć całość.
  6. Potem dołożyć pomidory z puszki, wszystko wymieszać, doprawić szczyptą soli i pieprzu.
  7. Na koniec dodać makaron, starty parmezan oraz listki bazylii.

Smacznego!

Przygotowanie posiłków na takiej patelni to sama przyjemność. 🙂 Dodatkowym plusem tego sprzętu, o którym nie wspomniałam wcześniej jest jej łatwość czyszczenia. Wystarczy przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym lub lekko zwilżoną ściereczką i gotowe 🙂 Patelnię można także myć w zmywarce, ale jeszcze nie miałam takiej potrzeby, ręczniki papierowe w zupełności wystarczają 🙂

Patelnia może nie należy do najtańszych, ale zdecydowanie jest warta swojej ceny i wiem, że będzie mi służyć długie lata. Inwestycja w taki sprzęt prostu się opłaca 🙂

Po patelnię tytanową, z którą z czystym sumieniem polecam, a także po inne, ale równie dobre produkty marki WOLL zapraszam do sklepu: https://www.patelnie-tytanowe.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *