Kulki raffaello z kaszy jaglanej.
Desery,  Ulubione

Kokosowe kulki, czyli raffaello z kaszy jaglanej

Wspaniałe,kokosowe kulki. Idealne na świąteczny stół. Proste w przygotowaniu i efektownie wyglądające, a w dodatku z samych zdrowych składników.

Do przygotowania kulek można użyć zwykłego mleka, lecz gotując kaszę w mleku kokosowym lub migdałowym kulki będą jeszcze lepsze:)

Składniki

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej – 100g
  • 1 szklanka mleka – kokosowego lub migdałowego
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • wiórki do obtoczenia kulek

Przygotowanie

  1. Kaszę przepłukać kilka razy przepłukać wodą i przelać wrzątkiem.Przepłukaną kaszę przełożyć do garnka, zalać mlekiem i gotować około 15 minut pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn.
  2. Jeśli kasza wchłonęła całe mleko, a jeszcze się nie ugotowała należy dolać trochę mleka, wymieszać i dalej gotować.
  3. Do ugotowanej kaszy dodać wiórki kokosowe, aromat migdałowy, miód(można również zamienić miód na inny słodki składnik: cukier,ksylitol – 2 lub 3 łyżki lub więcej do smaku). Całość wymieszać i zblendować.
  4. Z gładkiej masy ulepić kulki i obtoczyć w wiórkach kokosowych.
  5. Gotowe kulki wstawić do lodówki na 3 godziny.

Smacznego!

Kulki raffaello z kaszy jaglanej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *