Sałatka z kaszy jaglanej i kurczaka.
Lekkie sałatki

Kolorowa sałatka z kaszą jaglaną i kurczakiem

Propozycja na dziś to kolorowa i zdrowa sałatka. Prosta w wykonaniu. Bardzo sycące danie, a zarazem lekkie. Pasuje zarówno na kolację jak i przekąskę.

Kolorowa sałatka z kaszą jaglaną i kurczakiem

Składniki:
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej ( 50g)
  • 100 g mieszanki sałat
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 większa marchewka
  • 100 g pomidorków cherry
  • olej do smażenia
  • sól/pieprz
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy extra vergine

Przygotowanie

  1. Kaszę dokładnie przepłukać pod zimną wodą kilka razy, aby nie była gorzka. Następnie przelać wrzątkiem.
  2. Wsypać kaszę do gotującej się wody (1 szklanka wody), dodać łyżkę oleju oraz szczyptę soli. Zamieszać i gotować na małym ogniu, pod przykryciem około 15-20 minut. Nie mieszać już kaszy, poczekać aż wchłonie całą wodę. Po wchłonięciu wody przez kaszę, zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem na około 10 minut.
  3. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, usmażyć.
  4. Do miski włożyć sałatę. Dodać ugotowaną, ostudzoną kaszę, pierś z kurczaka, marchewkę startą na dużych oczkach tarki oraz przekrojone na pól pomidorki.
  5. Na koniec posypać podprażonymi pestkami słonecznika i wymieszać. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu i polać uzyskanym sosem sałatkę.

Smacznego !

Sałatka z kaszy jaglanej i kurczaka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *