Sałatka z kaszy jaglanej i kurczaka.
Sałatki

Kolorowa sałatka z kaszą jaglaną i kurczakiem

Propozycja na dziś to kolorowa i zdrowa sałatka. Prosta w wykonaniu. Bardzo sycące danie, a zarazem lekkie. Pasuje zarówno na kolację jak i przekąskę.

Składniki

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej ( 50g)
  • 100 g mieszanki sałat
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 większa marchewka
  • 100 g pomidorków cherry
  • olej
  • sól/pieprz
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy extra vergine

Przygotowanie

  1. Kaszę dokładnie przepłukać pod zimną wodą kilka razy, aby nie była gorzka. Następnie przelać wrzątkiem.
  2. Wsypać kaszę do gotującej się wody (1 szklanka wody), dodać łyżkę oleju oraz szczyptę soli. Zamieszać i gotować pod przykryciem około 15-20 minut. Nie mieszać już kaszy, poczekać aż wchłonie całą wodę. Po wchłonięciu wody przez kaszę, zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem około 10 minut.
  3. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, usmażyć.
  4. Do miski włożyć sałatę. Dodać ugotowaną, ostudzoną kaszę, pierś z kurczaka, marchewkę startą na dużych oczkach tarki oraz pomidorki.
  5. Na koniec posypać podprażonymi pestkami słonecznika i wymieszać. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i polać sałatkę.

Smacznego !

 

Sałatka z kaszy jaglanej i kurczaka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *