
Kolorowa sałatka z kaszą jaglaną i kurczakiem
18 października 2018
Propozycja na dziś to kolorowa i zdrowa sałatka. Prosta w wykonaniu. Bardzo sycące danie, a zarazem lekkie. Pasuje zarówno na kolację jak i przekąskę.
Kolorowa sałatka z kaszą jaglaną i kurczakiem
Składniki:
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej ( 50g)
- 100 g mieszanki sałat
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 większa marchewka
- 100 g pomidorków cherry
- olej do smażenia
- sól/pieprz
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy extra vergine
Przygotowanie
- Kaszę dokładnie przepłukać pod zimną wodą kilka razy, aby nie była gorzka. Następnie przelać wrzątkiem.
- Wsypać kaszę do gotującej się wody (1 szklanka wody), dodać łyżkę oleju oraz szczyptę soli. Zamieszać i gotować na małym ogniu, pod przykryciem około 15-20 minut. Nie mieszać już kaszy, poczekać aż wchłonie całą wodę. Po wchłonięciu wody przez kaszę, zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem na około 10 minut.
- Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, usmażyć.
- Do miski włożyć sałatę. Dodać ugotowaną, ostudzoną kaszę, pierś z kurczaka, marchewkę startą na dużych oczkach tarki oraz przekrojone na pól pomidorki.
- Na koniec posypać podprażonymi pestkami słonecznika i wymieszać. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu i polać uzyskanym sosem sałatkę.
Smacznego !

Poprzedni
Prażone pestki dyni
Zobacz również

Rozgrzewająca zupa meksykańska z indykiem
16 września 2020
Kokosowe kulki, czyli raffaello z kaszy jaglanej
22 grudnia 2018