Kotlety warzywne z piekarnika - marchewka, ciecierzyca i brokuł.
Pomysł na obiad

Kotlety warzywne z piekarnika – ciecierzyca, brokuł, marchewka.

Proste kotlety warzywne z piekarnika to propozycja na dzisiejszy obiad. Smaczne połączenie brokuła, marchewki i ciecierzycy. Smakują wyśmienicie, a dodatek w postaci sosu czosnkowego na bazie jogurtu naturalnego pasuje tu idealnie.

Pyszne kotlety warzywne z piekarnika -ciecierzyca i brokuł i marchewki.
Proste kotlety warzywne pieczone w piekarniku - ciecierzyca oraz marchewka i brokuł, podane z rukolą i pomidorkami.

Kotlety warzywne z piekarnika

Składniki:
  • 1/2 brokuła (około 250g)
  • 2 marchewki
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • szczypta ostrej papryki
  • 2-3 łyżki płatków owsianych górskich
  • szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
  1. Ugotować brokuł i marchewkę w osolonej wodzie.
  2. Ciecierzycę przesypać do miski, dodać ugotowane warzywa i rozgnieść praską do ziemniaków. Można użyć już ugotowanej ciecierzycy w zalewie ze słoika (tak ja zrobiłam) lub samemu ją ugotować. Ciecierzycę można wtedy bardziej rozgotować, a masa warzywna na kotlety będzie bardziej delikatna i bez grudek.
  3. Do warzyw dodać przyprawy, szczyptę soli, pieprzu i ostrej papryki.
  4. Płatki owsiane rozdrobnić w blenderze na mąkę i dodać do warzyw. Masę dokładnie wymieszać.
  5. Uformować kotleciki ( około 8 sztuk) i rozłożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec około 25-35 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie czasu pieczenia obrócić kotleciki na drugą stronę.

Podczas gdy kotlety się pieką, można przygotować sos czosnkowy lub inny dip, który idealnie dopełni danie.

Prosty sos czosnkowy: jogurt naturalny gęsty (1 kubeczek) wymieszać ze szczyptą soli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki), posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego!

Jeśli lubisz dania z ciecierzycy, z pewnością zasmakuje Ci przepis na:

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *