Kotlety warzywne z piekarnika – ciecierzyca, brokuł, marchewka.
27 stycznia 2020
Proste kotlety warzywne z piekarnika to propozycja na dzisiejszy obiad. Smaczne połączenie brokuła, marchewki i ciecierzycy. Smakują wyśmienicie, a dodatek w postaci sosu czosnkowego na bazie jogurtu naturalnego pasuje tu idealnie.
Kotlety warzywne z piekarnika
Składniki:
1/2 brokuła (około 250g)
2 marchewki
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
szczypta ostrej papryki
2-3 łyżki płatków owsianych górskich
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Ugotować brokuł i marchewkę w osolonej wodzie.
Ciecierzycę przesypać do miski, dodać ugotowane warzywa i rozgnieść praską do ziemniaków. Można użyć już ugotowanej ciecierzycy w zalewie ze słoika (tak ja zrobiłam) lub samemu ją ugotować. Ciecierzycę można wtedy bardziej rozgotować, a masa warzywna na kotlety będzie bardziej delikatna i bez grudek.
Do warzyw dodać przyprawy, szczyptę soli, pieprzu i ostrej papryki.
Płatki owsiane rozdrobnić w blenderze na mąkę i dodać do warzyw. Masę dokładnie wymieszać.
Uformować kotleciki ( około 8 sztuk) i rozłożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 25-35 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie czasu pieczenia obrócić kotleciki na drugą stronę.
Podczas gdy kotlety się pieką, można przygotować sos czosnkowy lub inny dip, który idealnie dopełni danie.
Prosty sos czosnkowy: jogurt naturalny gęsty (1 kubeczek) wymieszać ze szczyptą soli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki), posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!
Jeśli lubisz dania z ciecierzycy, z pewnością zasmakuje Ci przepis na:
Kulinarnie jestem raczej tradycjonalistką, ale te kotlety mnie bardzo zaintrygowały. Muszę tylko się zorientować czy w moim sklepie z owadem mają cieciorkę 😉
11 komentarzy
Magda
Pyszne kotleciki, bardzo podoba mi się połączenie składników i to że upieczone a nie smażone 🙂
Karolina
Mi niestety nie wyszły. Piekłam je ponad godzinę ☹️
Kamila
Szkoda, że się nie udały, bo są pyszne. Kotlety powinny być miękkie w środku, tylko na zewnątrz tworzy się skorupka.
Aleksandra z Poli Kala
Mniam! Kocham brokuły i kocham ciecierzycę <3 a ten sos czosnkowy do tego – mistrzostwo!
Karolina
Czy ciecierzyca może być z puszki?
Kamila
Jak najbardziej 🙂
Kasia
To, coś czego szukam – ciągle mi brak pomysłów co przyrządzać memu vege dziecięciu, więc chętnie wypróbuję ten przepis. Dzięki 🙂
Katarzyna
Fajne połączenie składników w kotleciku 🙂
Agnieszka Kamińska
Kulinarnie jestem raczej tradycjonalistką, ale te kotlety mnie bardzo zaintrygowały. Muszę tylko się zorientować czy w moim sklepie z owadem mają cieciorkę 😉
Pełnia Smaków
Uwielbiamy! Pyszne kotleciki 🙂
Katrzyna
Ale fajne!