Kruche ciasteczka owsiane z sezamem.
Desery

Kruche ciasteczka owsiane

Zdrowsza wersja słodyczy zawsze u nas mile widziana, a jeszcze jak takie słodkości przygotowuje się szybko i prosto to czego chcieć więcej. Kruche ciasteczka owsiane to właśnie to, co lubię najbardziej.

Smaczne, pachnące ciastka, idealne do porannej kawy czy herbaty, a także świetnie się sprawdzają się jako słodka przekąska w ciągu dnia.

Z podanej ilości składników wychodzi jedna blaszka ciastek – około 15 średnich ciasteczek.

Kruche ciasteczka owsiane z sezamem.
Ciasteczka owsiane z sezamem, bardzo kruche.
Kruche ciastka owsiane z sezamem.

Kruche ciasteczka owsiane

Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki sezamu
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 szklanki ksylitolu
Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane wsypać do miski i rozdrobnić blenderem na mniejsze kawałki. Nie należy rozdrabniać płatków za mocno, aby nie powstała z nich mąka.
  2. Do płatków dodać pozostałe składniki: mąkę ryżową, jajka, sezam, roztopiony olej kokosowy (olej można podgrzać, aby był w formie płynnej, lecz nie powinien być gorący) oraz ksylitol, cynamon i kardamon. Jeśli ciasta mają być jeszcze bardziej słodkie można dodać więcej słodziwa.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej ciasteczka – z gotowej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, które należy rozpłaszczyć i położyć na blaszce.
  4. Piec ciastka około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Należy kontrolować stopień wypieczenia ciasteczek, aby nie przypiekły się zbyt mocno.
  5. Po wyjęciu z piekarnika, ciastka przełożyć na kratkę i ostudzić, a potem można już się częstować.

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się przepis na kruche ciasteczka owsiane, z pewnością zaciekawi Ci przepis na:

komentarzy 5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *