Kulki owsiane z masłem orzechowym.
Przekąski,  Słodkości

Pyszne kulki owsiane z masłem orzechowym

Bardzo pyszne kulki owsiane z masłem orzechowym oraz wiórkami kokosowymi. I to wszystko bez pieczenia, wystarczy wymieszać składniki i uformować kulki.

Przygotowane kulki mocy można obtoczyć w posypce, aby były jeszcze bardziej ładne i smaczne. Jako posypki można użyć kakao, cynamonu, wiórków kokosowych, sezamu lub zmielonych orzechów.

Dzieci chętnie sięgają po dokładkę, a to chyba najlepsza rekomendacja dla tych kulek – są naprawdę pyszne 🙂

Owsiane kulki z masłem orzechowym.
Kulki mocy z masłem orzechowym.

Kulki owsiane z masłem orzechowym

Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 łyżka masła orzechowego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/3 szklanki mleka
  • kakao do obtoczenia kulek
Przygotowanie:
  1. W misce umieścić płatki owsiane, wiórki kokosowe, nasiona chia, miód i masło orzechowe.
  2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do pozostałych składników.
  3. Następnie składniki wymieszać (łyżką lub ręką) i stopniowo dodawać mleko. Mleko dodawać, aż wszystkie składniki połączą się w zwartą masę. Można dodać trochę więcej lub mniej mleka, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
  4. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Na koniec kulki można obtoczyć w kakao lub wiórkach kokosowych. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się pomysł na kulki owsiane, z pewnością zaciekawi Cię przepis na:

komentarze 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *