Bardzo pyszne kulki owsiane z masłem orzechowym oraz wiórkami kokosowymi. I to wszystko bez pieczenia, wystarczy wymieszać składniki i uformować kulki.
Przygotowane kulki mocy można obtoczyć w posypce, aby były jeszcze ładniejsze 🙂 Jako posypki można użyć kakao, cynamonu, wiórków kokosowych, sezamu lub zmielonych orzechów.
Dzieci chętnie sięgają po dokładkę, a to chyba najlepsza reklama dla tych kulek – są naprawdę pyszne 🙂
Kulki owsiane z masłem orzechowym
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżka masła orzechowego
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżeczki nasion chia
1 łyżeczka miodu
1/3 szklanki mleka
kakao do obtoczenia kulek
Przygotowanie:
W misce umieścić płatki owsiane, wiórki kokosowe, nasiona chia, miód i masło orzechowe.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do pozostałych składników.
Następnie składniki wymieszać (łyżką lub ręką) i stopniowo dodawać mleko. Mleko dodawać, aż wszystkie składniki połączą się w zwartą masę. Można dodać trochę więcej lub mniej mleka, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Na koniec kulki można obtoczyć w kakao lub wiórkach kokosowych. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się pomysł na kulki owsiane, z pewnością zaciekawi Cię przepis na:
4 komentarze
Martyna
Na pewno są bardzo pyszne 🙂
Magda
Super, uwielbiam takie domowe kulki o każdej porze roku 🙂
Asia czytasia
Robię podobne i sa przpyszne
Edyta
Bardzo apetyczne kuleczki 🙂