Lekki deser jogurtowo-truskawkowy.
Słodkości

Lekki deser jogurtowo-truskawkowy

Najlepszy deser? O tej porze roku ja odpowiadam, że koniecznie zimny i z owocami. Dziś do mrożonej kawy poleca się bardzo lekki deser jogurtowo-truskawkowy.

Do deseru oczywiście można dodać inne świeże owoce, np maliny, jagody lub borówki, które z pewnością znajdziesz teraz na straganach. Inne owoce i już inny, ale równie pyszny deser powstanie. Prosto i bez zbędny dodatków. Deser najlepiej smakuje podany od razu po przygotowaniu, a jeśli chcesz go zjeść później to należy go schłodzić w lodówce.

Z podanych składników przygotujesz dwie porcje 🙂

Dietetyczny deser jogurtowo-truskawkowy.

Lekki deser jogurtowo-truskawkowy

Składniki:
  • 1 jogurt naturalny
  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 kiwi
  • 1/2 banana
  • 1 szklanka truskawek
  • ewentualnie ksylitol lub inne słodziwo
Przygotowanie:
  1. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić w kostkę. Kiwi i banana również obrać ze skórki, a pokroić w plasterki.
  2. Na dnie szklanek/pucharków rozłożyć pokrojone truskawki (zostawić kilka owoców do położenia na górę deseru).
  3. Następnie na truskawki wlać połowę jogurtu naturalnego (jogurt można dosłodzić wedle uznania – ja nie słodziłam i też było bardzo smacznie i słodko, dzięki słodkim truskawkom oraz bananowi).
  4. Kolejna warstwa to płatki owsiane – należy je wsypać na jogurt, a potem wlać resztę jogurtu naturalnego. Na koniec ułożyć na jogurcie pozostałe owoce: kiwi, banana i odłożone truskawki, dodać listek mięty i gotowe.

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się pomysł na deser z truskawkami, to z pewnością zaciekawi Cię przepis na:

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *