Zielony pomysł na obiad, czyli makaron ze szpinakowym pesto i kurczakiem 🙂
Makaron z pesto szpinakowym i kurczakiem
Składniki:
200g makaronu
1 mała cebulka
opakowanie szpinaku
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
garść ulubionych orzechów
sól /pieprz
100g parmezanu lub więcej
1 pierś z kurczak
Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Następnie dodać przeciśnięty przez prasie czosnek i liście szpinaku. Gdy liście zwiędną przełożyć składniki do innego naczynia, dolać oliwy z oliwek (około 5-8 łyżek lub więcej ) i zblendować. Dodać starty na tarce parmezan, szczyptę soli i pieprzu, wymieszać.
Pierś z kurczaka pokroić w większa kostkę, dodać szczyptę soli i pieprzu, a następnie przełożyć mięso na patelnię i usmażyć.
Makaron przełożyć do miski, dodać szpinakowe pesto, usmażone mięso, posiekane orzechy, wymieszać. Na koniec posypać danie startym parmezanem.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się pomysł na makaron z pesto, to z pewnością zaciekawi Cię przepis na: