Makaron ze szpinakiem i pomidorami.
Dania Głowne

Makaron ze świeżym szpinakiem, pomidorami oraz mięsem mielonym

Makaron ze szpinakiem i pomidorami w kremowym sosie to doskonały pomysł na obiad. Można go przygotować z mięsem mielonym ( tak jak w przepisie) lub dla odmiany przygotować to danie omijając ten składnik. 

Składniki

  • 200 g makaronu
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki śmietana 12%
  • 250 g liści szpinaku
  • sól/pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić drobną kostkę i zeszklić na małej ilości oleju.
  2. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę.
  3. Dodać mięso mielone, szczyptę soli i pieprzu. Gdy mięso straci różowy kolor dodać szpinak i smażyć aż liście szpinaku zwiędną.
  4. Następnie dodać pomidory z puszki, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, ostrą paprykę oraz 250 ml wody szklanki wody. Całość gotować około 3-5 minut, następnie dodać śmietanę i szybko wymieszać.
  5. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Sos połączyć z ugotowanym według przepisu na opakowaniu makaronem i gotowe.
  7. Podawać na ciepło od razu po dodaniu do sosu makaronu.
  8. Danie można posypać startym serem.

Smacznego!

Makaron ze szpinakiem, pomidorami i mięsem mielonym.

 

Makaron ze szpinakie, pomidorami i mięsem mielonym.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *