Makaron ze szpinakiem i serem feta.
Pomysł na obiad

Makaron ze szpinakiem i serem feta

Pomysł na dzisiejszy obiad to makaron ze szpinakiem i serem feta z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Szybko i bez problemu, parę chwil i danie będzie gotowe.

Świeży szpinak, ser feta oraz pomidorki koktajlowe to pyszne połączenie smaków. Bardzo lubię to zestawienie i często je robię, zmieniam tylko rodzaj makaronu, aby nikomu się nie znudziło.

W wersji dla mięsożerców proponuję dodać do tego dania usmażoną pierś z kurczaka. Mięso należy pokroić w większą kostkę, dodać szczyptę pieprzu i soli oraz słodkiej papryki, a następnie usmażyć. Gdy mięso będzie gotowe dodać je do porcji makaronu dla lubiących mięsne dania i wymieszać.

FIT makaron ze szpinakiem i serem feta.
Makaron ze szpinakiem i serem feta i pomidorkami.

Makaron ze szpinakiem i serem feta

Składniki:
  • 200g świeżego szpinaku
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 kostki sera feta
  • 200g makaronu
  • oliwa z oliwek
  • sól/pieprz
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek i podsmażyć cebulkę do lekkiego zarumienienia się. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Smażyć, aż liście szpinaku zwiędną.
  3. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki, dodać do szpinaku i chwilę podsmażyć.
  4. Wyłączyć ogień, dodać makaron i pokrojony większą kostkę ser feta. Posypać danie świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać. Posmakować i jeśli jest taka potrzeba dodać szczyptę soli. Nałożyć porcję makaronu na talerz, na koniec skropić oliwą z oliwek i cieszyć się smakiem pysznego obiadu 🙂

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się pomysł na makaron ze szpinakiem to z pewnością zaciekawi Cię przepis na:

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *