Muffinki marchewkowe z p
Słodkości

Muffinki marchewkowe z płatkami owsianymi

Pyszne fit muffinki marchewkowe z płatkami owsianymi – zdrowy deser lub drugie śniadanie, o którym marzy każdy uczeń. Idealne do spakowania do szkoły.

Bez lepiącej polewy, bez zbędnych dodatków, takie proste i smaczne babeczki, a w dodatku z ukrytą w środku marchewką.

Z podanych składników można zrobić 12 marchewkowych babeczek.

Fit babeczki maechewkowe.
Muffinki z płątkami owsianymi i marchewką.

Muffinki marchewkowe z płatkami owsianymi

Składniki suche:
  • 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka startej marchewki ( 2-3 marchewki)
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki mokre:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane wsypać do miski i za pomocą blendera ręcznego rozdrobnić je na mąkę ( nie trzeba rozdrabniać dokładnie, mogą również pozostać większe kawałki płatków).
  2. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  3. Do płatków dosypać pozostałe składniki suche: mąkę pszenną, cynamon, cukier kokosowy, proszek do pieczenia oraz marchewkę i wymieszać.
  4. W drugiej misce umieścić składniki mokre: jajko, roztopiony, ale nie gorący olej kokosowy i mleko. Składniki wymieszać, a następnie wlać do miski ze składnikami suchymi.
  5. Wszystkie składniki wymieszać, aby się połączyły (gdyby ciasto było za rzadkie dodać jeszcze łyżkę mąki).
  6. Przełożyć ciasto do foremek na muffinki, wstawić do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 20 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy babeczki są upieczone, jeśli patyczek będzie mokry piec jeszcze kilka minut.

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się pomysł na babeczki marchewkowe to z pewnością zaciekawi Cię przepis na:

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *