Proste, smaczne i pożywne muffinki owsiane z bananem 🙂 Bardzo czekoladowe, a w dodatku bez mąki i cukru, na bazie płatów owsianych i orkiszowych.
Babeczki owsiane to też super alternatywa dla klasycznej owsianki. Podobne są do pieczonej owsianki tylko w bardziej atrakcyjnej formie, którą można zabrać do ręki, bez ubrudzenia się, gdyż są podane w papilotkach.
Muffinki owsiane z bananem
Składniki:
składniki suche:
1/2 szklanki płatów owsianych górskich
dodatkowo 1 łyżka płatków owsianych do posypania muffinek
1/2 szklanki płatków orkiszowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka cynamonu
składniki mokre:
1 jajko
szklanka mleka
1 banan
1/4 kostki masła
kilka kropel olejku waniliowego
Przygotowanie:
Płatki owsiane i orkiszowe rozdrobnić na mąkę np. za pomocą blendera.
Do płatków dodać pozostałe składniki suche: proszek do pieczenia, kakao, ksylitol i cynamon.
Czekoladę posiekać nożem na małe kawałki i również dodać do suchych składników, wszystko wymieszać.
Mokre składniki umieścić w drugiej w misce: jajko, mleko, olejek waniliowy oraz pokrojonego w mniejsze kawałki banana.
Następnie masło lekko podgrzać w garnku, aby się rozpuściło, ale nie powinno być gorące. Dodać do pozostałych składników mokrych.
Wszystkie składniki mokre zblendować na gładką masę, następnie wlać je do suchych składników. Wszystko dokładnie wymieszać.
Przelać mieszankę do foremek i na koniec każdą mufiinkę posypać płatkami owsianymi.
Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego !
Jeśli spodobał Ci się pomysł na muffinki owsiane z bananem, z pewnością zaciekawi Cię przepis na:
3 komentarze
Katarzyna
Pyszne babeczki 🙂
Pełnia Smaków
Idealne do kawki 🙂
Marzynia Mamcia
W sam raz dla mojej córki! Juz jej zapiszę przepis 🙂