Przedstawiam Wam przepis na muffinki z cukinii na słodko. Zdrowe, smaczne słodkości, a w dodatku świetny pomysł na przemycenie chociaż odrobiny warzyw do diety dziecka.
Muffinki z cukinii na słodko
Składniki:
składniki suche:
1/3 szklanki cukru kokosowego
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki mokre:
3/4 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju kokosowego
kilka kropel aromatu waniliowego
1 jajko
1/2 tabliczki czekolady
1 szklanka startej cukinii
Przygotowanie:
Olej kokosowy podgrzać lekko z połamaną na kawałki czekolada. Gdy składniki się połączą, dodać jajko, mleko i aromat waniliowy, wymieszać.
Płatki owsiane lekko rozdrobnić za pomocą blendera ręcznego.
Do drugiej miski przełożyć składniki suche, wymieszać, a następnie dodać składniki mokre, wymieszać.
Nakładać masę do foremek na muffinki. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się pomysł na babeczki z cukinii, to z pewnością zaciekawi Cię przepis na: