Mus kokosowy co z niego zrobić.
Słodkości

Mus kokosowy – co z niego zrobić?

Dla wszystkich miłośników kokosów, dziś pomysł na mus kokosowy.
Pyszna, kokosowa pasta sprawdzi się jako dodatek do deserów, owsianek i jaglanek, a także jako smarowidła do naleśników.

Mus kokosowy przepisy

Jak zrobić domowy mus kokosowy?

Składniki:
  • wiórki kokosowe – 200g lub więcej
Przygotowanie:

Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy wsypać wiórki kokosowe do misy blendera i zmiksować na gładki krem. Czas miksowania jest dość długi, znacznie dłuższy niż w przypadku masła orzechowego. W czasie blendowania należy robić przerwy, aby nie przegrzać miksera. Można dodać odrobinę oleju, np kokosowego aby wiórki szybciej zmieniły konsystencję (ja nie dodawałam i też mus się udał ).

Gotowy mus należy w zamkniętym słoiku, najlepiej w lodówce.
Jeszcze raz polecam ten pyszny smakołyk 😋😄

Do czego wykorzystać mus kokosowy?

  • dodatek do słodkich śniadań: owsianek, jaglanek,
  • dodatek do deserów, puddingów
  • smarowidło do tostów, naleśników, gofrów,
  • składnik kulek mocy, zdrowych batoników, np bounty,
  • sos do lodów,
  • krem do torów i ciast.

Jeśli spodobał Ci się pomysł na mus kokosowy, to z pewnością zaciekawi Cię przepis na:

Zapraszam również na blogowego Instagrama i Pinteresta. Będzie mi bardzo miło jak mnie odwiedzisz

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *