Płatki owsiane można wykorzystać na wiele sposobów, więc trudno żeby się znudziły. Dziś z płatków zrobiłam naleśniki owsiane, które podałam z owocami i jogurtem.
Pyszne naleśniki sprawdzą się zarówno na śniadanie, słodki obiad czy podwieczorek. Bardzo polecam 🙂 Poniżej przepis, krok po kroku jak zrobić naleśniki oraz kilka innych propozycji na smaczne placki.
Naleśniki owsiane z owocami
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych górskich
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
olej do smażenia
1 jajko
szczypta soli
Przygotowanie:
Płatki owsiane rozdrobnić za pomocą blendera na mąkę, następnie wsypać je do miski. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać (można użyć miksera). Jeśli ciasto jest za gęste dodać jeszcze trochę mleka.
Patelnie posmarować małą ilością oleju (dosłownie kilka kropel) i dobrze rozgrzać. W trakcie smażenia naleśników nie trzeba ponownie smarować patelni olejem.
Wlać porcję ciasta naleśnikowego na patelnie i okrężnymi ruchami rozprowadzić je po całej jej powierzchni. Smażyć placki z każdej strony do lekkiego zarumienienia.
Podać naleśniki z ulubionymi dodatkami, na słodko lub na słono. U mnie naleśniki podane z jogurtem naturalny, owocami i na koniec oprószone jeszcze cukrem pudrem.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się pomysł na naleśniki z płatków owsianych, to z pewnością zaciekawi Cię przepis na: