Sprawdzony sposób na bardzo pyszny fit omlet biszkoptowy. Zawsze wychodzi, a w smaku przypomina tradycyjny biszkopt.
Co zrobić żeby omlet był puszysty?
Sekretem mojego omletu są ubite na sztywną pianę białka jajek. Do ubijanych białek należy dodać szczyptę soli, która pomoże w stworzeniu zwartej masy. Jeśli są one bardzo dobrze ubite, a pozostałe składniki włożone delikatnie i równie delikatnie wymieszane, omlet wychodzi bardzo puszysty. Omlet należy smażyć na niewielkiej patelni. Na dużej patelni masa po wlaniu się rozleje, omlet będzie większy, równie pyszny, ale już nie taki wysoki i puszysty. Zapraszam do wypróbowania przepisu 🙂
Fit omlet biszkoptowy
Składniki:
2 jajka
1 łyżka mąki ryżowej
2 łyżeczki ksylitolu
szczypta soli
1/2 łyżeczki oleju kokosowego lub masła
dodatki: owoce, jogurt naturalny
Przygotowanie:
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić wraz z szczyptą soli na sztywną pianę – można użyć miksera.
Do ubitych białek dodać żółtka, ksylitol, oraz przesianą płaską łyżkę mąki ryżowej, następnie delikatnie wszystko wymieszać łyżką (już nie używać miksera).
Odrobinę masła lub oleju kokosowego rozpuścić na rozgrzanej patelni.
Wlać masę na patelnie i smażyć na bardzo małym ogniu przez około 4 minuty. Jeśli omlet odkleja się od patelni i jest lekko zrumieniony to należy przewrócić go delikatnie na drugą stronę. Smażyć omlet już tylko chwilkę.
Następnie przełożyć usmażony omlet na talerz, złożyć go na pół i dodać jogurt naturalny oraz pokrojone owoce. Podawać na ciepło.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się pomysł na omlet biszkoptowy, z pewnością zaciekawi Cię przepis na:
3 komentarze
Magda
Ależ apetycznie wygląda, pyszne śniadanie 🙂
Iwona
Bardzo lubię takie omlety. Zwykle robię je w wersji wytrawnej, ale słodkie też są pyszne 🙂
Beautiful Duty
Oooo! Zapisuję i zrobię śniadanko mężowi <3