
Owsiany budyń truskawkowy
Jeśli szukasz pomysłu na zdrowe śniadanie lub słodki zdrowy deser to proponuję owsiany budyń truskawkowy. Sezon na truskawki trwa, więc nie mogło być teraz innego smaku 🙂
Z podanych składników powstaną dwie smaczne porcje budyniu.
Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Wystarczy zagotować w mleku płatki, dodać owoce i zmiksować. Mleko można użyć dowolne, świetnie sprawdzi się tu owsiane lub sojowe. Do budyniu nie dodawałam już żadnego słodziwa, słodycz uzyskana dzięki bananowi była dla mnie wystarczająca. Jeśli lubisz bardziej słodkie desery, to po zmiksowaniu całości dodaj jakiś zdrowy zamiennik cukru np.: miód, ksylitol lub erytrytol.

Owsiany budyń truskawkowy
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki płatków owsianych górskich
- 100g truskawek
- 1 większy banan
Przygotowanie:
- Mleko wlać do garnka i zagotować, następnie dodać płatki owsiane. Przemieszać, zmniejszyć ogień i gotować, aż płatki zmiękną.
- Truskawki z usuniętymi szypułkami i banana pokroić na kawałki. Owoce dodać do gotujących się płatków (już nie gotować). Zdjąć garnek z ognia i za pomocą blendera ręcznego zmiksować całość na gładki krem.
- Przelać budyń do pucharków/szklanek i na koniec ozdobić deser owocami oraz płatkami owsianymi.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się pomysł na owsiany budyń , to z pewnością zaciekawi Cię przepis na:
Zobacz również

Omlet ze szpinakiem i pomidorami
31 marca 2020
Banany w czekoladzie na zimno
24 marca 2020
4 komentarze
Konrad
Wygląda apetycznie 🙂
Marzena
Jak pysznie kochana. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Di bloguje
Lubię takie pyszne i zdrowe desery, które mogą stanowić pełnowartościowy posiłek.
Monika Olga
Lubię takie pomysły. Z pewnością do wypróbowania 🙂