Papryki faszerowane kaszą i warzywami.
Pomysł na obiad

Papryki faszerowane kaszą bulgur

Papryki faszerowane kaszą bulgur oraz mozzarellą to pomysł na bardzo smaczny obiad. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste, a efekt zaskoczy domowników 🙂

Zapiekane papryki można podać z sałatką. Proponuję garść roszponki, kilka pomidorków koktajlowych, pół drobno posiekanej cebuli i 3 łyżki podprażony nasion słonecznika. Do tego odrobina oliwy z oliwek oraz sól i pieprz do smaku. Kilka chwil i pyszny dodatek gotowy 🙂

Papeyki faszerowane kaszą bulgurd.

Papryki faszerowane kaszą bulgur

Składniki:
  • 2 większe czerwone papryki
  • 100g kaszy bulgur
  • 1 papryczka chili
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól/pieprz
Przygotowanie:
  1. Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Ugotowaną kaszę przełożyć do miski, dodać posiekaną natkę pietruszki, czerwoną cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz mozzarellę porwaną na małe kawałki. Wszystko wymieszać, dodać sok z cytryny i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Papryki przekroić na połówki, wyjąć gniazda nasienne. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, skropić delikatnie oliwą z oliwek i dodać szczyptę soli. Warzywa wstawić do piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Następnie papryki wyjąć i nałożyć do nich farsz z kaszy. Na koniec ułożyć na wypełnionych farszem paprykach, pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chili.
  5. Ponownie wstawić papryki do piekarnika i zapiekać jeszcze około 15 minut w takiej samej temperaturze. Podawać na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika.

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się pomysł na faszerowane papryki, to z pewnością zaciekawi Cię przepis na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *