Pasta z pieczonych warzyw z ciecierzycą.
Śniadania,  Ulubione

Pasta kanapkowa z pieczonych warzyw i ciecierzycy

Smaczna i zdrowa pasta z pieczonych warzyw z dodatkiem gotowanej ciecierzycy. Idealna żeby zacząć dzień od porcji warzyw.

Pastę można przygotować w większej ilości i przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Warzywna pasta świetnie się sprawdzi jako:

  • szybka przekąska,
  • dodatek do kanapek,
  • nadzienie do naleśników czy tortilli,
  • dip do warzyw pokrojonych w słupki.
Pasta z pieczonych warzyw z ciecierzycą.
Pasta z pieczonych warzyw z ciecierzycą.

Pasta kanapkowa z pieczonych warzyw i ciecierzycy

Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała cebula
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka oregano
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
  1. Warzywa (cukinie, bakłażana, paprykę, cebulę, pomidora) pokroić w plasterki i ułożyć na blaszce do pieczenia, posypać przyprawami (papryką słodką i ostrą, solą, pieprzem i oregano) i skropić oliwą z oliwek.
  2. Piec warzywa przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  3. Upieczone warzywa przełożyć do miski, dodać ciecierzycę i koncentrat pomidorowy. Całość zblendować. Warzywa można zblendować na bardzo gładką masę lub trochę krócej miksować i pozostawić w paście drobne kawałki warzyw.
  4. Na końcu dodać soli i pieprzu do smaku.

Smacznego !

     

jeżeli szukasz więcej pomysłów na pasty kanapkowe, z pewnością zainteresują Cię również:

komentarze 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *