Pasta z pieczonego bakłażana, papryki z dodatkiem cytryny.
Przepisy,  Śniadania

Pasta z pieczonego bakłażana i papryki

Dla tych co uwielbiają bakłażana i dla tych co niekoniecznie kochają to warzywo – pyszna pasta kanapkowa z bakłażana, papryki i cebuli. Pieczone warzywa z dodatkiem soku z cytryny to doskonałe połączenie. Może nie wygląda, ale jest bardzo smaczna.

Pasta z pieczonego bakłażana, papryki z dodatkiem cytryny.
Pasta z pieczonego bakłażana, papryki z dodatkiem cytryny.

Pasta z pieczonego bakłażana i papryki:

Składniki
  • 2 bakłażany
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól/pieprz
Przygotowanie
  1. Bakłażany, czerwoną paprykę i cebulę umyć i pokroić w kostkę. Warzywa rozłożyć na blaszce do pieczenia, dodać przyprawy (szczyptę soli i pieprzu, słodką paprykę) i skropić oliwą z oliwek.
  2. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  3. Upieczone warzywa ostudzić, przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować na gładki krem.

Smacznego !

Jeżeli szukasz więcej pomysłów na pasty kanapkowe, z pewnością zainteresują Cię również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *