Dla tych co uwielbiają bakłażana i dla tych co niekoniecznie kochają to warzywo – pyszna pasta kanapkowa z bakłażana, papryki i cebuli. Pieczone warzywa z dodatkiem soku z cytryny to doskonałe połączenie. Może nie wygląda, ale jest bardzo smaczna.
Pasta z pieczonego bakłażana i papryki:
Składniki
2 bakłażany
1 czerwona papryka
1 mała cebula
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól/pieprz
Przygotowanie
Bakłażany, czerwoną paprykę i cebulę umyć i pokroić w kostkę. Warzywa rozłożyć na blaszce do pieczenia, dodać przyprawy (szczyptę soli i pieprzu, słodką paprykę) i skropić oliwą z oliwek.
Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Upieczone warzywa ostudzić, przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować na gładki krem.
Smacznego !
Jeżeli szukasz więcej pomysłów na pasty kanapkowe, z pewnością zainteresują Cię również przepisy na: