Fit przekąska, pieczona ciecierzyca.
Przekąski

FIT przekąska – pieczona ciecierzyca

Bardzo prosta w wykonaniu, zdrowa przekąska do chrupania, czyli pieczona ciecierzyca. Przygotowanie to zaledwie 3 minuty plus czas pieczenia.

Świetnie sprawdzi się jako zamiennik popcornu na długie jesienne wieczory przed telewizorem lub jako bardzo oryginalna przekąska, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście.

Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, lecz można ją przechowywać kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Pieczona ciecierzyca stanowi też ciekawy dodatek do zup czy sałatek.

Fit przekąska, pieczona ciecierzyca.

FIT przekąska – pieczona ciecierzyca

Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oregano
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę przepłukać wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do miski.
  2. Dodać oliwę i przyprawy, dokładnie wymieszać.
  3. Ciecierzycę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia przemieszać ciecierzycę.

Smacznego!

Jeśli szukasz pomysłu na smaczne przekąski, z pewnością zainteresuje Cię przepis na:

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *