Bardzo prosta w wykonaniu, zdrowa przekąska do chrupania, czyli pieczona ciecierzyca. Przygotowanie to zaledwie 3 minuty plus czas pieczenia.
Świetnie sprawdzi się jako zamiennik popcornu na długie jesienne wieczory przed telewizorem lub jako bardzo oryginalna przekąska, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście.
Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, lecz
można ją przechowywać kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Pieczona ciecierzyca stanowi też ciekawy dodatek do zup czy sałatek.
FIT przekąska – pieczona ciecierzyca
Składniki:
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oregano
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ciecierzycę przepłukać wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do miski.
Dodać oliwę i przyprawy, dokładnie wymieszać.
Ciecierzycę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia przemieszać ciecierzycę.
Smacznego!
Jeśli szukasz pomysłu na smaczne przekąski, z pewnością zainteresuje Cię przepis na:
4 komentarze
Dorota z kobietytomy.pl
muszę przygotować, bo w takiej wersji jeszcze nie jadłam 🙂
Magda
Super pomysł, na pewno spróbuję takiej ciecierzycy 🙂 pozdrawiam 🙂
An O
Ciekawy i smaczny przepis 🙂
Joanna
Muszę wypróbować, bo mój mąż lubi takie przekąski, fajny przepis