
Pieczone szparagi z jajkiem
8 lipca 2019

Bardzo smaczne, aromatyczne pieczone szparagi z jajkiem. Proste i szybkie danie, doskonałe w towarzystwie grzanek lub jako dodatek do potraw z grilla.

Pieczone szparagi z jajkiem
Składniki:
- 1 pęczek szparagów
- 3-4 łyżki oliwy
- 3-4 jajka
- sól/pieprz
Przygotowanie:
- Szparagi umyć i osuszyć, odłamać stwardniałe końcówki.
- Przełożyć szparagi do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą, dodać szczyptę soli, pieprzu i przemieszać.
- Wstawić warzywa do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 8- 10 minut.
- Wyjąć naczynie z warzywami, wbić jajka na szparagi, dodać szczyptę soli i pieprzu.
- Piec około 4 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
- Podawać od razu po przygotowaniu.
Smacznego !

Poprzedni
Owsianka z truskawkami
Zobacz również

Danie jednogarnkowe – warzywa z jednej patelni
11 września 2019
Kokosowe kulki, czyli raffaello z kaszy jaglanej
22 grudnia 2018
Jeden komentarz
Czysty Smak
O! Nigdy tak nie przyrządzałam szparagów! To musi by pyszne! 🙂 Aż nie mogę się doczekać szparagów, by spróbować to zrobić 🙂 – staram się nie kupować zagranicznych, jakoś wytrzymam do krajowych 😉