Pieczone szparagi z jajkiem.
Pomysł na obiad,  Zdrowe śniadania

Pieczone szparagi z jajkiem

Bardzo smaczne, aromatyczne pieczone szparagi z jajkiem. Proste i szybkie danie, doskonałe w towarzystwie grzanek lub jako dodatek do potraw z grilla.

Pieczone szparagi z jajkiem.

Pieczone szparagi z jajkiem

Składniki:
  • 1 pęczek szparagów
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 3-4 jajka
  • sól/pieprz
Przygotowanie:
  1. Szparagi umyć i osuszyć, odłamać stwardniałe końcówki.
  2. Przełożyć szparagi do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą, dodać szczyptę soli, pieprzu i przemieszać.
  3. Wstawić warzywa do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 8- 10 minut.
  4. Wyjąć naczynie z warzywami, wbić jajka na szparagi, dodać szczyptę soli i pieprzu.
  5. Piec około 4 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
  6. Podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego !


Jeden komentarz

  • Czysty Smak

    O! Nigdy tak nie przyrządzałam szparagów! To musi by pyszne! 🙂 Aż nie mogę się doczekać szparagów, by spróbować to zrobić 🙂 – staram się nie kupować zagranicznych, jakoś wytrzymam do krajowych 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.