Jedna z obowiązkowych pozycji na święta to pierniczki. A oto prosty, sprawdzony przepis na pyszne fit pierniki bez cukru.
Pierniczki bez cukru
Składniki na pierniki:
0,5kg mąki
1,5łyżeczki sody oczyszczoną
3 jajka
350g miodu
skórka z cytryny
4 łyżki oleju
1 opakowanie przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z przyprawą do piernika oraz sodą.
2 jajka ubić z miodem przez około 3 minuty.
Do mąki wlać ubite jajka z miodem, dodać skórkę z cytryny, olej, całe jajko oraz 4 łyżki wody.
Ugnieść ciasto, które następnie należy owinąć folią spożywczą i schłodzić 1 godzinę w lodówce.
Ciasto rozwałkować i można już wykrawać pierniczki.
Przygotowane pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 min w temp. 180 stopni.
Pierniczki można udekorować lukrem, będą może mniej fit, ale również będą pyszne, bo w końcu w święta można sobie pozwolić na chwilę rozpusty.
Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody
Przygotowanie:
Do przesianego cukru pudru należy dodać sok z cytryny, wodę i dokładnie wymieszać. Jeśli lukier jest zbyt gęsty trzeba dodać więcej soku z cytryny, natomiast jeśli jest zbyt rzadki, więcej cukru.