Pierniczki
Desery

Pierniczki bez cukru

Jedna z obowiązkowych pozycji na święta to pierniczki. A oto prosty, sprawdzony przepis na pyszne pierniczki.

Składniki na pierniczki

  • 0,5kg mąki
  • 1,5łyżeczki sody oczyszczoną
  • 3jajka
  • 350g miodu
  • skórka z cytryny
  • 4łyżki oleju
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać i wymieszać z przyprawą do piernika oraz sodą.
  2. 2jajka ubić z miodem przez 3 minuty.
  3. Do mąki wlać ubite jajka z miodem, dodać skórkę z cytryny, olej,całe jajko oraz 4 łyżki wody.
  4. Ugnieść ciasto, które następnie należy owinąć folią spożywczą i schłodzić 1 godzinę w lodówce.
  5. Ciasto rozwałkować i można już wykrawać pierniczki.
  6. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 10 min w temp. 180 stopni.

Pierniczki można udekorować lukrem.

Składniki na lukier

  • 1szklanka cukru pudru
  • 1łyżka soku z cytryny
  • 1łyżka wody

Przygotowanie

Do przesianego cukru pudru należy dodać sok z cytryny, wodę i dokładnie wymieszać. Jeśli lukier jest zbyt gęsty trzeba dodać więcej soku z cytryny, natomiast jeśli jest zbyt rzadki, więcej cukru.

Smacznego!

Pierniczki
Pierniczki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *