
Prażone pestki dyni
15 października 2018
Prażone pestki dyni mogą być dodatkiem do wszystkich posiłków. Na słodko, a także na słono: do ciast, jak i sałatek, zup, a także można je jeść między posiłkami jako zdrową przekąską. Nie wyrzucajcie pestek, gdy przygotowujecie dania z dyni. Wykorzystajcie je do stworzenia pysznej i zdrowej przegryzki.
Prażone pestki dyni
Składniki:
- pestki dyni – dowolna ilość- u mnie 1 szklanka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Wyjąć pestki z dyni i przełożyć do sitka. Dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, aby oczyścić pestki Osuszyć je papierowym ręcznikiem.
- Przełożyć pestki do miski, dodać olej, sos sojowy i sól. Dokładnie wymieszać.
- Wyłożyć pestki na papier do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 stopniach. W czasie pieczenia przemieszać kilka razy pestki.
- Po ostudzeniu pestki przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć, aby pozostały chrupiące.
Smacznego!

Poprzedni
Domowy kisiel truskawkowy
Zobacz również

Sałatka z roszponką, rzodkiewką i serem cheddar
18 września 2020
Prosta sałatka z rzodkiewką i ogórkiem
2 lipca 2020