Prażone pestki dyni.
Przekąski

Prażone pestki dyni

Prażone pestki dyni mogą być dodatkiem do wszystkich posiłków. Na słodko, a także na słono: do ciast, jak i sałatek, zup, a także można je jeść między posiłkami jako zdrową przekąską. Nie wyrzucajcie pestek, gdy przygotowujecie dania z dyni. Wykorzystajcie je do stworzenia pysznej i zdrowej przegryzki.

Prażone pestki dyni.

Prażone pestki dyni

Składniki:
  • pestki dyni – dowolna ilość- u mnie 1 szklanka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Wyjąć pestki z dyni i przełożyć do sitka. Dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, aby oczyścić pestki Osuszyć je papierowym ręcznikiem.
  2. Przełożyć pestki do miski, dodać olej, sos sojowy i sól. Dokładnie wymieszać.
  3. Wyłożyć pestki na papier do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 stopniach. W czasie pieczenia przemieszać kilka razy pestki.
  4. Po ostudzeniu pestki przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć, aby pozostały chrupiące.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *