Lody bananowo-orzechowe na patyku.
Słodkości

Proste lody bananowo-orzechowe

Lato w pełni, więc pora na kolejne lody. Tym razem będą to lody bananowo-orzechowe z kawałkami orzechów i czekoladą. Pyszny, prosty deser na upalne dni.

Do moich lodów nie dodałam cukru, ani żadnych z jego zamienników, gdyż banany jakie użyłam do przygotowania lodów były bardzo dojrzałe i dały odpowiednią słodkość. Oczywiście lody można dosłodzić, dlatego najlepiej po wymieszaniu wszystkich składników posmakować krem i w razie potrzeby dodać jakieś zdrowe słodziwo. Polecam miód lub syrop klonowy – będą pasować idealnie 🙂 Zamiast sklepowego masła orzechowego proponuję użyć domowego, a przepis na takie smaczne masło, bez zbędnych dodatków znajdziecie tutaj.

Z podanych proporcji składników wyszło mi 6 pysznych lodów 🙂

Lody bananowo-orzechowe.

Lody bananowo-orzechowe

Składniki:
  • 3 dojrzałe banany
  • 3 pełne łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki ulubionych orzechów (u mnie włoskie i laskowe)
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Banany obrać ze skórki, pokroić na kawałki i włożyć do misy blendera. Następnie dodać masło orzechowe, cynamon, szczyptę soli i wszystko zmiksować na gładki krem.
  2. Czekoladę i orzechy posiekać na drobne kawałki i dosypać do kremu z bananów, wszystko wymieszać.
  3. Krem przełożyć do foremek do lodów, włożyć patyki i wstawić do zamrażalki. Chłodzić lody przez kilka godzin lub całą noc.

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się pomysł na lody z masłem orzechowym, to z pewnością zaciekawi Cię przepis na:

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *