
Proste lody bananowo-orzechowe
Lato w pełni, więc pora na kolejne lody. Tym razem będą to lody bananowo-orzechowe z kawałkami orzechów i czekoladą. Pyszny, prosty deser na upalne dni.
Do moich lodów nie dodałam cukru, ani żadnych z jego zamienników, gdyż banany jakie użyłam do przygotowania lodów były bardzo dojrzałe i dały odpowiednią słodkość. Oczywiście lody można dosłodzić, dlatego najlepiej po wymieszaniu wszystkich składników posmakować krem i w razie potrzeby dodać jakieś zdrowe słodziwo. Polecam miód lub syrop klonowy – będą pasować idealnie 🙂 Zamiast sklepowego masła orzechowego proponuję użyć domowego, a przepis na takie smaczne masło, bez zbędnych dodatków znajdziecie tutaj.
Z podanych proporcji składników wyszło mi 6 pysznych lodów 🙂

Lody bananowo-orzechowe
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 3 pełne łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/3 szklanki ulubionych orzechów (u mnie włoskie i laskowe)
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Banany obrać ze skórki, pokroić na kawałki i włożyć do misy blendera. Następnie dodać masło orzechowe, cynamon, szczyptę soli i wszystko zmiksować na gładki krem.
- Czekoladę i orzechy posiekać na drobne kawałki i dosypać do kremu z bananów, wszystko wymieszać.
- Krem przełożyć do foremek do lodów, włożyć patyki i wstawić do zamrażalki. Chłodzić lody przez kilka godzin lub całą noc.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się pomysł na lody z masłem orzechowym, to z pewnością zaciekawi Cię przepis na:

Naleśniki owsiane z owocami i jogurtem
Zobacz również

Frytki z batatów
15 września 2018
Warzywne przekąski z dipem
21 listopada 2018
Jeden komentarz
Beata M.
Rewelacja. Przepis zabieram, koniecznie muszę zrobić takie lody. 🙂