
Przepis na pastę tahini
Dziś przepis na pastę tahini. Sezamowa pasta, która ma wiele zastosowań w kuchni, a przygotowanie jest banalnie proste.
Do zrobienia pasty wystarczy tylko jeden składnik, czyli sezam łuskany. Przygotowanie pasty sprowadza się właściwie tylko do uprażenia sezamu, a następnie jego zblendowaniu na gładką pastę. Zajmuję to chwilę czasu (no może dłuższą chwilę, bo miksowanie trochę trwa i jeśli blender w trakcie pracy robi się ciepły, należy zrobić krótką przerwę, aby go nie przegrzać), ale naprawdę warto 🙂
Gotową pastę można użyć od razu do zrobienia np. pysznego hummusu lub przechowywać w zamkniętym słoiku do miesiąca czasu. Nie ma nic lepszego niż domowy hummus i u mnie najczęściej właśnie wykorzystuję tahini do zrobienia go.
Pastę tahini można wykorzystać do zrobienia:
- różnego rodzajów hummusów,
- warzywnych past kanapkowych,
- dipów i sosów do sałatek,
- owsianek,
- słodkości, np. kulek mocy.


Przepis na pastę tahini
Składniki:
- 200g sezamu łuskanego
Przygotowanie:
- Sezam uprażyć na patelni. Sezam można podzielić na kilka porcji i prażyć w częściach, co chwilę mieszać drewnianą łyżką. Uważać, aby nie przypalić sezamu, powinien być tylko lekko zarumieniony.
- Uprażony sezam przełożyć do kielicha blendera i miksować, aż sezam zmieni się w gładką pastę. Czas miksowania zależy od mocy blendera, ale zazwyczaj trwa to dość długo. Można zrobić przerwy w trakcie blendowania, aby nie przegrzać blendera.
- Gotowe masło sezamowe przełożyć do słoika, zakręcić i przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się pomysł na pastę sezamową to z pewnością zaciekawi Cię przepis na:
Zobacz również

Pasta kanapkowa z wędzonej makreli
22 października 2018
Szybki i lekki deser z malinami
30 września 2020
8 komentarzy
Edyta
Super przepis. Sezamu mam duzo, przydalby sie tylko dobry blender. Bardzo apetycznie wyglada 🙂
Natalia
Uwielbiam tahini, pyszny dodatek do wielu dań:)
neliada
Bardzo lubię 🙂
Ew
Nigdy nie jadłam, ale faktycznie można stosować pastę jako dodatek do prawie wszystkiego. 🙂 Może kiedyś spróbuję!
crouschynca
Przydatny przepis. Odpowiada mi smak sezamu, więc chętnie wypróbuję. Pozdrawiam. 🙂
Lili93
Uwielbiam sezam- nie wiem jednak czy by mi coś wyszło z tego ,wszak do gotowania nie mam talentu 😁
Pozdrawiam
Magda
Super, tahini bardzo fajnie pasuje nie tylko do hummusu, lubię też dodawać do deserów 🙂
beti
Bardzo fajny przepis 🙂