Przepis na pastę tahini.
Zdrowe śniadania

Przepis na pastę tahini

Dziś przepis na pastę tahini. Sezamowa pasta, która ma wiele zastosowań w kuchni, a przygotowanie jest banalnie proste.

Do zrobienia pasty wystarczy tylko jeden składnik, czyli sezam łuskany. Przygotowanie pasty sprowadza się właściwie tylko do uprażenia sezamu, a następnie jego zblendowaniu na gładką pastę. Zajmuję to chwilę czasu (no może dłuższą chwilę, bo miksowanie trochę trwa i jeśli blender w trakcie pracy robi się ciepły, należy zrobić krótką przerwę, aby go nie przegrzać), ale naprawdę warto 🙂

Gotową pastę można użyć od razu do zrobienia np. pysznego hummusu lub przechowywać w zamkniętym słoiku do miesiąca czasu. Nie ma nic lepszego niż domowy hummus i u mnie najczęściej właśnie wykorzystuję tahini do zrobienia go.

Pastę tahini można wykorzystać do zrobienia:

  • różnego rodzajów hummusów,
  • warzywnych past kanapkowych,
  • dipów i sosów do sałatek,
  • owsianek,
  • słodkości, np. kulek mocy.
Domow pasta tahini.
Przepis na domową pastę tahini.
Na zdjęciu powyżej sezam w trakcie miksowania.

Przepis na pastę tahini

Składniki:
  • 200g sezamu łuskanego
Przygotowanie:
  1. Sezam uprażyć na patelni. Sezam można podzielić na kilka porcji i prażyć w częściach, co chwilę mieszać drewnianą łyżką. Uważać, aby nie przypalić sezamu, powinien być tylko lekko zarumieniony.
  2. Uprażony sezam przełożyć do kielicha blendera i miksować, aż sezam zmieni się w gładką pastę. Czas miksowania zależy od mocy blendera, ale zazwyczaj trwa to dość długo. Można zrobić przerwy w trakcie blendowania, aby nie przegrzać blendera.
  3. Gotowe masło sezamowe przełożyć do słoika, zakręcić i przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się pomysł na pastę sezamową to z pewnością zaciekawi Cię przepis na:

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *