Zupa mesykańska z papryką.
Pomysł na obiad

Rozgrzewająca zupa meksykańska z indykiem

Pyszna i bardzo rozgrzewająca zupa meksykańska z indykiem świetnie się sprawdzi w zimne jesienne dni. Prosta i sycąca, w sam raz dla smakoszy ostrych dań.

Rozgrzewająca zupa meksykańska. Proste danie jednogarnkowe.
Zupa meksykańska z kawałkami mięsa.

Rozgrzewająca zupa meksykańska z indykiem

Składniki:
  • 500g mięsa z indyka na gulasz
  • 3 pomidory malinowe
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pęczek świeżej kolendra
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • sól/pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 litr wody
Przygotowanie:
  1. Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym podsmażyć mięso około 5 minut.
  2. Wlać do garnka wodę, następnie dodać usmażone mięso oraz pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pietruszkę, a także kawałek selera pokrojony w kostkę. Dodać szczyptę soli i pieprzu, gotować około 30 minut.
  3. Podczas gdy mięso się gotuje przygotować pomidory, zalać je gorącą wodą i parzyć kilkanaście minut, a następnie usunąć skórkę. Pomidory pokroić w kostkę i dodać do zupy wraz z koncentratem pomidorowym, gotować całość jeszcze 10 minut.
  4. Następnie dodać pozostałe warzywa: kukurydzę, fasolę, pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę czerwoną i papryczkę chilli oraz posiekaną kolendrę. Dodać łyżeczkę słodkiej papryki oraz doprawić zupę solą i pieprzem. Gotować całość około 5 minut, aby smaki się połączyły.
  5. Nalać porcję zupy na talerz i na koniec posypać kilkoma listkami świeżej kolendry.

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się pomysł na zupę meksykańską to z pewnością zaciekawi Cię przepis na:

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *