Ciecierzycę w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów. Najczęściej robi się z niej hummus, ale też świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek. Spróbujcie mojej doskonałej sałatki z pieczoną ciecierzycą i awokado.
Sałatka z pieczoną ciecierzycą i awokado
Składniki:
opakowanie rukoli około 100g
150g pomidorków koktajlowych
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 awokado
kilka łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka oregano
sól/pieprz
Przygotowanie:
Ciecierzycę przepłukać wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, przełożyć do miski. Dodać paprykę słodką, oregano, szczyptę soli oraz łyżkę oliwy z oliwek, wymieszać i przełożyć na blaszkę. Piec około 30-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż ciecierzyca będzie chrupiąca. W trakcie pieczenia przemieszać kilka razy ciecierzycę.
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i obrać ze skórki. Pokroić awokado w większą kostkę, a następnie skropić sokiem z cytryny.
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, posypać je szczyptą soli i pieprzu.
Do miski włożyć rukolę, awokado, pomidorki koktajlowe, a następnie skropić oliwą z oliwek, wymieszać.
Na koniec dodać upieczoną ciecierzycę. Sałatka smakuje najlepiej, gdy ciecierzyca jest jeszcze ciepła.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się pomysł na sałatkę z ciecierzycą, to z pewnością zaciekawi Cię przepis na:
2 komentarze
Katarzyna
musi byc pyszna 🙂
Magda
Super pomysł na niebanalną i apetyczną sałatkę 🙂