Sałatka z pieczoną ciecierzycą i awokado.
Lekkie sałatki

Sałatka z pieczoną ciecierzycą i awokado

Ciecierzycę w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów. Najczęściej robi się z niej hummus, ale też świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek. Spróbujcie mojej doskonałej sałatki z pieczoną ciecierzycą i awokado.

Sałatka z ciecierzycą, awokado i pomidorami.
Sałatka z pikantną pieczoną ciecierzycą.

Sałatka z pieczoną ciecierzycą i awokado

Składniki:
  • opakowanie rukoli około 100g
  • 150g pomidorków koktajlowych
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1 awokado
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka oregano
  • sól/pieprz
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę przepłukać wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, przełożyć do miski. Dodać paprykę słodką, oregano, szczyptę soli oraz łyżkę oliwy z oliwek, wymieszać i przełożyć na blaszkę. Piec około 30-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż ciecierzyca będzie chrupiąca. W trakcie pieczenia przemieszać kilka razy ciecierzycę.
  2. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i obrać ze skórki. Pokroić awokado w większą kostkę, a następnie skropić sokiem z cytryny.
  3. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, posypać je szczyptą soli i pieprzu.
  4. Do miski włożyć rukolę, awokado, pomidorki koktajlowe, a następnie skropić oliwą z oliwek, wymieszać.
  5. Na koniec dodać upieczoną ciecierzycę. Sałatka smakuje najlepiej, gdy ciecierzyca jest jeszcze ciepła.

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się pomysł na sałatkę z ciecierzycą, to z pewnością zaciekawi Cię przepis na:

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *